Foto: Küllike Rooväli
Eesti
16. juuni 2020, 00:07

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas venelased ootamatult Tallinnast lahkusid

„Laupäeval, 15. juunil 1940. saabusid Sõjavägede staapi teated, et venelased on hakanud oma perekondi Tallinnast välja viima. Samuti olevat kadunud seni linnas asunud baasiasutusi. Pärastlõunal tuli uus üllatus – punalaevastik lahkub Tallinna sadamast! Tegin linnas ringsõidu rajoonides, kus venelased asusid. Majad Kadriorus, kus venelased elasid, olid tühjad ja mahajäetud. Ilusa ilma tõttu oli laupäeva õhtupoolikul Pirita rannas rohkesti inimesi, kes üllatusega vaatasid lahele, kust Vene laevad üksteise järel suundusid avamere poole. Naissaare taha kadusid ka Tallinna reidil seisnud suured kaubalaevad,“ kirjutab tollane staabi operatiivosakonna ülem kolonelleitnant Alfred Luts. 

Meie üksuste ettekanded kõnelesid sel õhtul venelaste suurte väekoondiste liikumistest ja kogunemistest piiritagustel aladel. Merepiiril patrulleeris punalaevastik, õhus pidas valvet punaste lennuvägi. Kõik osutas NSV Liidu ettevalmistusele kallaletungiks Eesti vastu, nendib Luts.

Pühapäeval,16. juunil helistas õhtul sõjavägede staabi ülem ja teatas, et saabunud on NSV Liidu ultimaatum, pealegi väga lühikese tähtajaga. Nüüd sai selgeks, et Tallinna tühjendamine venelastest ja baasivägede alarmolukorda seadmine eelmisel päeval olid ettevaatusabinõud. „Moskva ei olnud päris kindel, kas ohver alistub või hakkab surmahirmus viimasel hetkel veel vastu,“ kirjutab Alfred Luts.