Linnar PriimägiFoto: Mari Luud
Inimesed
15. juuni 2020, 15:53

Linnar Priimägi: mulle habemed ei meeldi, see on väga inetu mood (1)

“Mood peab alati olema natuke loll, sest selle abil tahetakse silma paista. Uskuge mind, targal inimesel on palju raskem silma paista kui lollil,” räägib kultuuriloolane ja kriitik Linnar Priimägi.

Viimasel ajal on suureks trendiks paisunud tihedad habemed, mida järgivad ka noored mehed. “Habe on niisugune teatav mood, mis tuleb periooditi. Kui keegi annab moe ette, teevad inimesed seda järgi,” sõnab Priimägi. “Mulle habemed üldse ei meeldi, see on väga inetu mood. Saan aru, et vanal inimesel on õigus habet kanda, aga noored habemega mehed… no ma ei tea, mulle ei meeldi,”  naerab ta. “Aga arvatavasti neile, kes need ette kasvatavad, meeldib selline habe.”

Praeguses moevoolus käivad mehe sõnul habemega kaasas ka kitsad liibuvad püksid. “Need kaks asja on omavahel kisendavas vastuolus: lühikesed liibuvad püksid on poisilikud ja otsa tuleb jõle habemetuust. Hakkad alt vaatama ja ehmatad ära, kui lõuani jõuad. Võpatad lausa,” naerab mees.

Priimägi meenutab, et ka talvel oli üks jube trend, kui noored paljate kederluudega ringi jooksid. "Püksisääre ja jalatsi vahel pidi olema kindalsti paljas jalg näha. Mäletan, et riidlesin oma õpilastega ja küsisin: “Mis te teete? Praegu jooksete moega kaasas, pange kohe soojad sokid jalga! Muidu vanas eas jääte jalutuks lonkuriks ja mis kõik veel.. mis te lollitate?”,” jutustab Priimägi, kes ei mõistnud noorte moehullust. 

"Õnneks on need moetrendid mööduvad. Veidi aega tagasi neid kitsaid pükse veel ei olnud, alles viimased poolteist aastat on need tänavapilti ilmunud. Ega täpselt ei tea, kes seda tänavamoodi kujundab, seda ei tee ükski moeajakiri, aga kuskilt see tuleb ja korraga on kõik moeahvid ja jooksevad sellele järele,” lisab Priimägi.