Valdur MikitaFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
15. juuni 2020, 09:02

Valdur Mikita pere maadel võetakse lindude elu hinnaga maha hektarite kaupa uhket kaasikut

Viljandimaal Suislepa kandis tõmmatakse praegu Valdur Mikita emale kuuluval kinnistul ühe suure lageraie otsi kokku.

Mare Mikita on peagi 80aastane ja Eesti Päevalehe anonüümseks jääda soovinud allika andmetel korraldas raiet Valdur Mikita, keda peetakse Eesti metsa eestkostjaks ja Eesti rahva loodusearmastuse sümboliks. Mees ise kinnitab, et ta pole raiega seotud ja Mare Mikita kinnitab, et tema teada ei ole raiumist veel alustatudki.

Kokku on lagedaks tehtud üle seitsme hektari, suur osa sellest kaasik, kus saab raie tagajärjel hukka sadakond linnuperet, hävib sadu mune ja ahelreaktsiooni mõju kõrvalasuvale metsale võib avalduda alles ületuleval aastal.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes.

Riigimetsa majandamise keskuse eeskirjade järgi tohib riigimetsas 15. aprillist kuni 15. juunini kestva raierahu ajal teha ainult sanitaarraiet ning sedagi üksnes keskkonnaameti soovituse olemasolul. Õhtuleht kirjutas juuni alguses, et tänavu oli raierahu ajal suisa 599 kohas riigimetsa raiutud, küsimata keskkonnaametist vajalikku nõusolekut ning hoolimata pesa punuvatest ja hauduvatest lindudest. Sealhulgas ei lenda riigimetsas mitte ainult laastud, vaid 26 kohas raiuti suisa kogu maa lagedaks, tuues põhjenduseks üraskikriisi.

Erametsades on raierahu vabatahtlik., Eesti Päevalehe andmetel võib raiuja linnurahu ajal tegutsedes kõvasti säästa, kuna sel ajal pole metsafirmadel nii palju tööd kui tavaliselt, nii et hinnas annab läbi rääkida.