John Cleese, Connie Booth ja Andrew Sachs BBC komöödiasarjas "Fawlty Towers".Foto: Shutterstock/VIDA PRESS
Tele
13. juuni 2020, 12:00

Briti kultussarja osa eemaldati rassistliku sisu tõttu

BBC-le kuuluvalt voogedastusplatvormilt UKTV on ajutiselt eemaldatud legendaarse komöödiasarja "Fawlty Towers" üks kuulsamaid osi. Sarja staar John Cleese on sellisest otsusest rabatud.

Koomik John Cleese kehastas 1970. aastate menusarjas alailma äpardustesse sattuvat hotelliomanikku. Eemaldatud osa "Sakslased" sai tuntuks fraasiga "Don't mention the war!" ("Vaata, et sa sõda ei maini!"). Kõnealuses episoodis, mis jõudis eetrisse 1975. aastal, kasutas major Goweni nimeline tegelaskuju korduvalt sõna nigger ning pruukis ka indialaste kohta rassislikku väljendit.

Sky Newsi teatel on seriaali osa voogedastusest praeguseks eemaldatud ning BBC peab nõu, mida sellega peale hakata. "Vaatame pidevalt vana sisu üle, kandmaks hoolt, et see vastab vaatajate ootustele, ning oleme iseäranis teadlikud aegunud kõnepruugi mõjust," ütles UKTV esindaja.

Kui BBC 2013. aastal "Fawlty Towersit" näitas, oli kõnealune stseen välja lõigatud. 

80aastane Cleese nimetab UKTV otsust rumalaks. Tema sõnul on inimeste huumorimeel väga erinev. "Mõned mõistavad, et kui sa paned tobedad sõnad kellegi suhu, kelle üle tahad nalja visata, ei edenda sa tema vaateid, vaid viskad tema üle nalja. Major oli varasematest aastakümnetest alles jäänud vana fossiil. Me ei toeta tema vaateid, me naerame nende üle. Mis sa ikka oskad ütleda, kui nad [UKTV] sellest aru ei saa, kui inimesed on liiga rumalad, et sellest aru saada."

Rassismi ja USA politseivägivalla pihta suunatud meeleavalduste järellainetuses on Netflix ja veel mitu voogedastusplatvormi eetrist eemaldanud BBC kõigi aegade edukamate komöödiasarjade hulka kuuluva "Little Britaini", kus valged näitlejad kehastusid mustanahalisteks. HBO eemaldas ajutiselt oma voogedastusplatvormilt HBO Max legendaarse draama "Tuulest viidud" (1939), kuna see kujutab rassilisi eelarvamusi.