Lady AntebellumFoto: Reuters/Scanpix
Saund
12. juuni 2020, 11:30

USA menubänd muutis orjandusega seostuvat nime

USA kantripopitrio Lady Antebellum teatas, et kannab nüüdsest nime Lady A. "Antebellum" ehk sõjaeelne seostub jänkidele ennekõike kunagise kodusõjaga, kus orjanduslike lõunaosariikide konföderatsioon orjandusvastase Põhja vastu relvad tõstis. 

2009. aasta hitiga "Need You Now" aasta plaadi ja laulu Grammy võitnud Charles Kelley, Dave Haywood and Hillary Scott kinnitavad Twitteris, et on alati soovinud, et nende muusika pakuks kõigile pelgupaika. "Oleme viimastel nädalatel jälginud ja kuulanud rohkem kui eales ning meie südamed on veendumusest liigahtanud, silmad on avanenud, nägemaks, millise ebaõigluse, ebavõrdsuse ja eelarvamustega on mustad mehed-naised alati silmitsi seisnud ja seisavad jätkuvalt."

14 aastat tagasi panid triole nimi lõunaosariikide sõjaeelse stiili järgi, sest just seal tegi Lady Antebellum oma esimesed fotod. "Kuid me kahetseme ja tunneme piinlikkust, et me ei arvestanud seda sõna koormavaid seoseid," kirjutab bänd ning kahetseb kibedalt, et nende nimi on inimesi haavanud.