Hommikusöök staariga restoranis Korsten. Külaline Renee MeristeFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
11. juuni 2020, 14:49

Renee Meriste USA rahutustest: tasub vanemaid inimesi kuulata

Los Angeleses elav muusikamänežer Renee Meriste räägib Retro FMi hommikusaates, kuidas kulgeb elu keset mässu.

Teatavasti toimuvad USAs seoses George Floydi surmaga massirahutused. Renee Meriste sõnul tuleb kuulata vanemaid põlvkondi. "Märatsemisega on nii, et ma arvan, et tuleb ajaloost õppida," ütleb Meriste Retro FM-is. Nimelt on tema sõnul igal põlvkonnal arvamus, et just neil on kõige raskem. Vanemate inimestega suheldes aga saab õppida teiste kogemustest ning mõista, et pole midagi hullu.

"Kohe, kui need (rahutused, toim.) algasid, ütlesid vanemad inimesed, et pole midagi, märatsemine ja protestimine kestab viis kuni seitse päeva, maksimum kümme. Pärast seda läheb rahulikult edasi. Ja täpselt nii läks. Ei ole midagi hullu ja ei olnud hullu ka eelmisel korral," ütleb Meriste. Ajaloost õppides saab selgeks, et iga selline protest algab märatsemisega ning jätkub rahumeelse protestiga, mis inimesi liidab. 

Pühapäeval avaldas Hollywoodis mustanahaliste elude toetuseks meelt 50 000 inimest. Meriste ütleb, et eestlastel on olemas hea võrdlusmoment - 1990. aasta Toompea ründamine, mis kiirendas Eesti vabanemist, võ 2007. aasta rahutused, mille järel Eestist sai tugevam digiriik. 

"Tegelikult need hetked liidavad ja toovad esile ühiskonna nõrgad küljed, mis pärast seda hakkavad vaikselt lahenema. Nad ei lahene üleöö, sest seaduseid ei tehta üleöö ümber, aga põhimõtteliselt nad hakkavad lahendama ja ühendama," räägib Meriste. "Ja ma arvan, et vanemaid inimesi tasub kuulata, neil on alati õigus olnud."

Meriste ütleb ka, et esimesed märatsejad on vargad, kes sõidavad ilusate autodega kallisse linnaossa. Need pole aga demonstrandid. 

"Kõige suurem viga, mida mida kohalik ja maailma meedia teeb, on näidata, et need on samad inimesed," ütleb ta. "Aga ei ole. Need, kes tulevad varastama, on täiesti teised inimesed. Ja kolmas grupp seal vahel on agitaatorid, kes esindavad kellegi huve. Nemad võivad küll olla palgalised."