J. K. RowlingFoto: Carlo Allegri/Reuters/Scanpix
Inimesed
11. juuni 2020, 10:36

J. K. Rowling on koduvägivalla ja vägistamise ohver

Harry Potteri raamatute autor J. K. Rowling avalikustas pärast arvukaid süüdistusi transfoobias oma noorpõlvetraumad: tema esimene abielu oli vägivaldne ning tema minevikku jääb ka vägistamine.

Rowling on saanud sotsiaalmeedias ohtralt sarjata selle eest, et ta kritiseeris artiklit, kus sõna "naised" asemel kasutati väljendit "menstrueerivad inimesed". 54aastast menukirjanikku süüdistati transfoobias ning tema vastu pöördusid isegi tema filmide tähed Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Eddie Redmayne. 

Nüüd on Rowling avaldanud oma veebiküljel pika kirjutise "J. K. Rowling kirjutab, miks ta bioloogilise ja sotsiaalse soo teemadel sõna võttis". Kirjanik tunnistas, et transaktivistide "lakkamatud rünnakud sotsiaalmeedias" on teda rusunud. "Minu peas hakkasid keerlema mälestused tõsisest seksuaalründest, mis ma 20. eluaastates üle elasin." Valusate mälestuste tõttu on ta alati transinimestele kaasa tundnud, sest needki langevad tihti meeste vägivalla ohvriks.

Rowling ei täpsusta, kes vägistaja oli. "See rünnak juhtus ajal ja ruumis, mil olin haavatav, ja üks mees kasutas seda võimalust ära." Menuautor ütles, et need mälestused süvendasid tema viha ja pettumust Briti valitsuse suhtumises naiste ja tüdrukuse ohutusse. Lisaks paljastas Rowling, et kannatas esimeses abielus koduvägivalla all. 

Kirjanikul on portugallasest eksabikaasaga 26aastane tütar Jessica Isabel Rowling Arantes (26). Abielu kestis vaid aasta ja kuu. Endine narkomaan Jorge Arantes tunnistas 2000. aastal, et oli Rowlingut 1993. aasta novembris näkku löönud ja ta nende Porto korterist välja visanud. Tütar Jessica oli toona vaid neljakuune. Rowling naasis järgmisel hommikul koos politseinikega, et tütar kätte saada, ning redutas mitu nädalat sõprade pool, enne kui Ühendkuningriiki naasis. Kirjanik toonitab: tema praegune abikaasa, šoti arst Neil Murray, kellega tal on poeg ja tütar, on suurepärane mees.