Foto: Reigo Teervalt
Eesti
11. juuni 2020, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Narva esimene naistaksojuht kohut käis

„Mehed lüüakse kohalt välja!“ hõiskas Narva ajaleht Põhja Kodu 9. juunil 1928, teatades, et esimene naine linnas tegi (takso)autojuhi eksami. „Rosalie Eraparti mees on auto nr 42 omanik. Arvatavasti hakkab ka naine taksot juhtima,“ kirjutab Põhja Kodu ja ei eksinud mitte.

Järgmine kord oli Rosaliest ajalehtedes juttu 1931. aastal: „Potivar nõudis Erapardilt hobuse tasumist“. Teine suurem Narva ja ümbruskonna leht Põhja Eesti jutustab kohtuasjast, kus arutati sõiduvoorimees Potivari kaebust.

Potivar olla sõidutanud parajasti Narva „piiritusekuningat“ Kubõškini sadamasse, kui Hermani tänavalt Kalda tänavale pöörates sõitnud Erapart talle otsa. Voorimehe hobune kukkus maha, autol purunes latern. Inimesed küll vigastada ei saanud, aga jalaluu murdnud hobune tuli tappa. Potivar nõudis nüüd Erapardilt raha uue suksu ostmiseks.

Kaitsja väitis, et kokkupõrkes oli süüdi Potivar ise, kes oli täie hooga mäest alla sõitnud ja järsult ümber nurga auto ette keeranud. „Rosalie Erapart, olgugi et ta on naine, aga ei kaotanud külma verd ja suutis raskema õnnetuse ära hoida, keerates auto järsult jõe poole. Ka tunnistajate ütlustest selgus, et just Potivari ettevaatamatu sõit oli õnnetuse põhjuseks. 

Kuigi loo alapealkiri väitis, et kohus mõistis süü õnnetuses pooleks, ütleb viimane lause ometi: „Kohtunik mõistis Rosalie Erapardi kohtulikult õigeks.“