Vivien Leigh ja Clark Gable filmi "Tuulest viidud" plakatil. Foto: Scanpix
Film
10. juuni 2020, 12:08

Rassistlikuks tembeldatud „Tuulest viidud“ eemaldati voogedastusplatvormilt

Kogu maailma haaranud rassismivastaste protestide mõju on tunda ka meelelahutusmaailmas: HBO eemaldas oma voogedastusplatvormilt HBO Max legendaarse draama "Tuulest viidud" (1939), kuna see kujutab rassilisi eelarvamusi.
HBO Max ütleb oma avalduses, et "Tuulest viidud" on oma aja laps ning "kujutab mõningaid rahvuslikke ja rassilisi eelarvamusi, mis paraku on Ameerika ühiskonnas tavalised olnud". Oscari võitnud linateos plaanitakse siiski tagasi eetrisse tuua, kuid siis juba "koos aruteluga selle ajaloolisest kontekstist ning rassistlike kujutusviiside hukkamõistuga". Filmi, mida on süüdistatud orjapidamise ülistamises, ei kavatseta siiski kärpida. "Vastasel juhul oleks see sama mis väita, et neid eelarvamusi pole kunagi eksisteerinud," vahendab Variety HBO Maxi avaldust.

Ümberhindamisele on läinud ka mitu seriaali. Netflix ja veel mitu voogedastusplatvormi eemaldasid eetrist BBC kõigi aegade edukamate komöödiasarjade hulka kuuluva "Little Britaini", kus valged näitlejad kehastusid mustanahalisteks.

Paramount Network tegi äsja lõpu Ühendriikide staažikaimale tõsielusarjale, kolmkümmend aastat eri kanalites näidatud politsei-reality'le "Cops", mis reklaamis end toore ja realistliku seriaalina USA politseinike igapäevatööst ja -elust. Kaabel- ja satelliitkanal A&E on eetrist võtnud teise politsei-reality "Live PD" uued osad. Pole kahtlust, et mõlemad otsused on seotud USAd haaranud protestidega afroameeriklaste vastase politseivägivalla vastu.