Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
10. juuni 2020, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Laatres riigivanema tädipojale loodeti

„Möödunud aastal rajati Laatre ja Mõisaküla vahele tee. Mõisaküla elanikud maksid rahas, Laatre vald pani talupidajatele kohustuse teetammi tarvis liiva vedada. Sellega polnud rahul mõned valla põhjapoolsemate talude omanikud, kellele Abja tee lähemal ja ei tunne nii suurt vajadust uue tee järele. Nad nõudsid kohtult vallavalitsuse otsuse tühistamist. Rahukohtunik lükkas peremeeste kaebuse tagasi ja nad peavad ikka kruusa vedama. Laatre mehed riigikohtusse edasi ei kaevanud, pidasid koosoleku ja otsustasid saata kohaliku postijaama pidaja riigivanema juurde asja selgitama,“ kirjutab Pärnumaa 1933. aasta kevadel. Ta öelgu, et riigis on korralagedus, kui talumehi sunnitakse vedama liiva teele, mida neil mitte vaja ei lähe.

Postijaama pidaja olnud tollase riigivanema Konstantin Pätsi tädipoeg. Kui postijaamast tuline täkk varastati ja Lätti viidi, siis olnud just Päts see, kes aitas hobuse tagasi saada. Asi tal nüüd üks kohtuotsus tühistada, mõtlesid talupidajad. Kogusid veel igalt mehelt krooni reisirahaks, et postijaama pidaja lahedamalt Talllinna saaks kihutada. 

Loodetavasti said nad kähku raha kokku, sest Päts kaotas riigivanema koha juba samal kevadel. Tema asemel tõusis riigijuhiks Jaan Tõnisson. Teine asi on muidugi, kas toona veel väikeste volitustega Pätsil üleüldse olnuks võimu kohtuotsust ümber vaadata ja tühistada.