Rowling ja Radcliffe 2011. aastal. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
9. juuni 2020, 11:38

Potteri-filmide täht palub kirjanik Rowlingu skandaalsete sõnade eest vabandust

Potteri-lugude autor J. K. Rowling on sattunud tule alla, kuna teda häiris väljend "inimesed, kes menstrueerivad". "Olen kindel, et vanasti oli nende inimeste kohta eraldi sõna," ironiseeris kirjanik. Seetõttu pandi talle süüks transfoobiat.

Võlurpoiss Harryt kehastanud Daniel Radcliffe võttis BBC teatel skandaali asjus sõna, avaldades lootust, et Rowlingu sooteemalised kommentaarid ei rüveta fännide jaoks kogu Potteri-sarja. Näitleja kirjutas LGBT-kogukonna suitsiidiennetusega tegeleva heategevusorganisatsiooni veebilehel: "Transsoolised naised on naised. Kõik vastupidised väited kustutavad transsooliste inimese identiteeti ja väärikust."

"Vanasti oli nende inimeste kohta eraldi sõna. Aidake, palun. Wumben? Wimpund? Woomud?" ironiseeris Rowling palju pahandust tekitanud säutsus, millega ta kritiseeris artiklit, kus sõnast women (naised) oli loobutud ja kasutatud väljendit "inimesed, kes menstrueerivad". Seepeale nimetati teda transfoobseks. 

Kirjanik jäi aga oma sõnadele kindlaks. "Kui sugu pole olemas, pole ka samasooliste külgetõmmet. Kui sugu pole olemas, kustutatakse üle maailma elavate naiste igapäevane reaalsus. Ma tunnen ja armastan transinimesi, aga soo mõiste kustutamine võtab väga paljudelt võimaluse oma elust tähendusrikkalt rääkida. Tõe väljaütlemine ei tähenda vihkamist."