Yorki hertsog prints Andrew.Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP/Scanpix
Inimesed
8. juuni 2020, 14:44

USA palub, et Briti võimud sunniksid prints Andrew’d tunnistusi andma (1)

USA justiitsministeerium palub vastastikuse juriidilise abi kokkuleppe raames Ühendkuningriigi siseministeeriumi Home Office'it, et Briti võimud sunniksid prints Andrew'd rääkima oma suhetest pedofiil Jeffrey Epsteiniga.

Kuninganna keskmine poeg on tuntud USA miljardäri Epsteini sõbrana. Epsteini alaealiste neidude haaremisse kuulunud Virginia Roberts Giuffre väidab, et Epstein sundis teda printsiga sugulisse vahekorda astuma, kui ta oli 17aastane. Prints Andrew' on naise süüdistust korduvalt eitanud ja väidab, et ei tunne teda. Ometi taandus prints eelmise aasta lõpus kuninglikest kohustustest ja avalikust edust. 

The Suni teatel astusid USA võimud nüüd Buckinghami paleest mööda, esitades palve otse Briti siseministeeriumile. Briti kõmulehe allikas nimetab olukorda diplomaatide õudusunenäoks. "See paneb Ühendkuningriigi valitsuse väga raskesse positsiooni - ning veelgi enam Yorki hertsogi enese."

Kui Ühendkuningriigi valitsus palve heaks kiidab, võib Föderaalne Juurdlusbüroo FBI sundida 60aastast Yorki hertsogit vande all tunnistusi andma, juhul kui ta vabatahtlikust koostööst keeldub. Erinevalt oma emast Elizabeth II-st puudub prints Andrew'l kohtulik puutumatus. Kui teda tõesti tunnistama andma sunnitakse, võib ta seda siiski teha suletud uste taga. 

USA võimud on mitu korda püüdnud prints Andrew'lt saada infot kadunud Epsteini seksikaubandusvõrgustiku kohta, kuid tulutult.