Inimesed
21. detsember 2000, 00:00

Hanepraad – peolaua kroon

Jõululaua menüüsse kuuluvate seaprae, hapukapsa ja verivorsti kõrval pakutakse järjest sagedamini linnupraadi. Ühtviisi piduliku jõuluprae saab nii hanest, kalkunist kui pardist.

“Linnuliha on kõige tervislikum,” teab eesti restorani Maiasmokk tegevjuht Pille Okk, kes on aastaid oma pere jõululauale valmistanud küpsetatud linnuliharoogi. Seegi kord ei taha ta koduste ootusi petta ning valmistab pidusöögiks täidetud hane. “Kanaliha on küll kõige tervislikum. Kuid aasta läbi ühte sorti liha süüa oleks ju igav,” arvab ta.

Kilo küpsemiseks kulub tund

Parima prae saamiseks soovitab Pille eelistada nii kodus kasvatatud kui ka jahil tabatud linnule poe külmletist pärit hane ja kalkunit. “Need broilerid on nii kasvatatud ja söödetud, et liha jääb küpsemisel pehmem ja hõrgum kui kodus kasvatatud partidel-hanedel,” ütleb Pille. Linnuliha valmistamisel kehtib reegel, et 1 kilo küpsetamisele kulub üks tund. “Kauplusest ostetud linnu puhul võib seda aega pigem veidi lühendada kui pikendada,” tõdeb ta. Keskmiselt kaotab lind küpsemisel ühe kolmandiku kaalust.

Küpsetuskott aitab algajat

Et praadi mitte ära rikkuda, tuleb kauplusest ostetud linnu sisemus ehk kõhuõõs üle vaadata. Ungarist toodud lindude sisse on tavaliselt pandud kilekott linnu maksa, südame ja kaelaga.

Pille Okki sõnul on kõige lihtsam ja mugavam linnupraadi valmistada küpsetuskotis. “Siis on ahi puhas ja liha jääb mahlane,” õpetab ta. Küpsetuskotti ostes tuleb arvestada linnu kaaluga. Kolmekilose linnu jaoks tuleb osta kõige suuremad, kahekaupa pakis olevad kotid.

Kui lind on kotti topitud, tuleb ühte ülemisse nurka teha väike sisselõige. “Nii pääseb aur välja, liha võtab ilusa värvi ega kee kotis,” selgitab Pille Okk.

Kui küpsetuskotte veel polnud, küpsetati hapukoorega sissehõõrutud lindu pannil väheses vedelikus ja pidevalt leemega niisutades.

Kauplustes maksab hanede-kalkunite kilo 52-70 krooni.

Vanarahvas sõi hane hoopis mardipäeval

Ajaloos linnupraadi jõululauaga küll ei seostata. “Jõuludeks hane ei söödud, vähemasti taluperes. Söödi ohtrasti sea- ja lambaliha. Kohati ka suitsutatud või kuivatatud kujul. Hanesid küll kasvatati, aga tapeti enne talve, mardipäevaks,” pole Eesti Rahva Muuseumi giidi Virve Tuubeli sõnul hanepraadi Eestimaal traditsiooniliste jõulutoitude hulka kunagi arvatud.

Tasub teada, et hanerasval on külmetushaigusi raviv toime. Kes linnu rasva pärast küpsetamist kokku kogub, võib seda aasta läbi kasutada köha ja kurguvalu raviks. Ravirasva tuleb määrida nii jalatalla alla kui ka rinnale.

Traditsiooni sulanduv jõuluhani

Et roog saaks mahlane ja küps, on oluline jälgida ahju temperatuuri ja valmistamisaega. Viimasega üle pingutades võib liha kuivada, liiga madalal temperatuuril aga sitkeks jääda.

Eelnevalt tuleb külmikust võetud lind korralikult sulatada. Kes kardab, et praad jääb liiga rasvane, võib enne küpsetamist liigse rasva ära lõigata.

Koduse jõuluhane maitsestamiseks piisab soolast ja peenest mustast piprast. Nendega tulebki hani nii seest kui ka väljast sisse hõõruda. Seejärel lasta hanel ööpäev külmas kohas kaane all seista. Järgmisel päeval tuleb lind küpsetuskotis küpsetada.

Arvestada võib sellega, et kolmekilosest hanest jääb pärast küpsemist alles umbes 2 kilo, millest osa on kondid.

Prae kõrvale sobivad hanerasva ja meega maitsestatud hapukapsad, samuti köögivili - kartul, porgand, kaalikas ja naeris. Lihtsaim võimalus on köögivili tükeldada ja kuumas vees keema tõusta lasta. Köögiviljatükid võiksid jääda pooltooreks, et need seejärel ahjus üle küpsetada või pannil praadida. Põnevama roa saab, kui lisada ka seeni.

Tervislik kalkunipraad

Enne ahjupistmist hõõruda kalkun pipra ja soolaga. Täidiseks sobivad tükeldatud värsked ploomid, õunad, porgandid, kaalikas ja kapsas. Selline täidis annab lihale veidi magusa maitse, mis kalkunilihale väga hästi sobib. Täidist tuleb valmistada umbes veerand kalkuni kaalust. Linnu kõht tuleb tugevasti täis toppida, sest küpsetamisel tõmbub ka täidis kokku.

Kõige paremini küpseb kalkun küpsetuskotis. Tunni aja möödudes võib teise küpsetuskotti panna köögiviljad, mis on maitsestatud hanerasva või seene-ürdivõiga.

Kastme kalkuni juurde võib valmistada jõhvikamoosist, mille hulka tuleks segada värskeid marju.

Sama kindlalt kui verivorsti juurde kuulub pohlamoos, sobib kalkuniga must sõstar - nii tarretise kui ka toormoosina. Veel sobivad kalkuniga kõrvitsa-, pohla- ja õunasalat.

Pardipraad - armunute pidusöök

Kuna armunute isu on väike, sobib nende jõululauale kõige paremini pardipraad: 1,5kilosest pardist jääb pärast küpsemist alles umbes pool liha, millest jätkub parasjagu kahele inimesele.

Pärast sulatamist tuleb lind hoolikalt üle vaadata. Tihti võib avastada tüükaid ja suleotsi, eriti kaelal. Leeklambiga kõrvetamine sel puhul ei aita, need saab välja ainult pintsettidega.

Pardi maitsestamiseks on sobivaimad sool ja pipar. Et praad jääks mõnusalt mahlane, piisab 1,5kilose pardi küpsetamiseks pooleteisest tunnist.

Pille Okk, eesti restorani Maiasmokk tegevjuht

Pühadepaanika profülaktikaks

Kuidas ennetada jõululaupäeva hommikul tekkivat hirmu, et ma ei saa õigeks ajaks hakkama, õpetab Ameerika stressispetsialist David Lewis.

* Pühade ettevalmistusi plaanides jäta alati päevakene varuks - äkki veab tervis alt. Loodetavasti seda õnneks ei juhtu ja nii saad keset kõige kiiremat aega lubada endale päeva, et mõnuga pakkida kingitusi või tunda rõõmu juba tehtust.

* Ära muretse liialt teiste pereliikmete pärast - selle asemel võta aega oma probleemide lahendamiseks.

* Maga piisavalt ja ära kodutöödega üle pinguta. Sinu jõuluõhtule tulevad ju ainult lähedased, mitte sanitaarkontroll.

* Jõuludeks kutsu külla ainult need sugulased, kellega oled ka aasta jooksul lävinud.

* Jaga majapidamistööd kõigi pereliikmete vahel. Pane mängima jõulumuusika - “White Christmas” teeb isegi kempsuküürimise peaaegu pidulikuks.

* Leia paar päeva enne pühi aega, et juuksuris või ilusalongis end korda teha. Siis piisab jõuluõhtul vaid veerandtunnisest lihvist, et kuusele konkurentsi pakkuda.

* Kui oled käed-jalad pikka aega unarusse jätnud, näpista paar tundi ka maniküüri ja pediküüri jaoks.

* Pea meeles: igaks jõuluõhtuks ei pea muretsema uut kleiti, vahel piisab ka kõrvarõngastest.

* Ära osta toidukraami kogu pühadeks ette. Kauplused on lahti ka jõulude ajal, kuid riknenud toidukraami süüa ei saa.

* Kui oled tõelises ajahädas, rõhu ülemuse südametunnistusele ja palu sisseostude tegemiseks vaba hommikupoolik.

* Tee kiirpuhastus kappides ja vii kõik tarbetud asjad vaesematele. (Tallinnas Eha tänav 8, telefon 6 605 343 - toim.)

* Aruta kogu perega aegsasti läbi, kuidas pühad veeta.

* Süüta aknalaual küünal, mõeldes neile, kellest puudust tunned.

* Vaata, et ka linnukesed ei peaks jõuluõhtul tühja kõhtu kannatama.

* Puhasta oma organismi, siis tuleb ta toime ka tugevate jõuluroogadega. Selleks söö iga toidukorra ajal toorest juurvilja, vähenda proteiinirikka toidu hulka oma laual, kõnni iga päev vähemalt 30 minutit ja õhtul söö viimast korda vähemalt kolm tundi enne magamaheitmist.

* Tee kõigile oma tuttavatele ise jõulukaardid - saad rahulduse ja kindlasti üllatad meeldivalt ka sõpru.

* Paku oma abi mõnele eakale sugulasele või üksi elavale naabritädile - raske toidukott või kadunud kuusejalg võib vanainimese pühadetuju lootusetult rikkuda.

* Mine koos perega metsa jalutama - saate paraja portsu värsket õhku ja ühtlasi võite korjata oksi ja käbisid. Viimastest saad teha lihtsa, kuid omapärase jõulukaunistuse.

* Pea meeles: kinkide pakkimine võtab tegelikult rohkem aega, kui algul tundub.

* Mine pühade ajal kirikusse jumalateenistusele - kindlasti vabaned seal olmemuredest ja stressist.

* Joo iga päev vett - kas või lonkshaaval -, kiirendamaks ainevahetust ja kergendamaks seedimist.

* Ära unusta, et tegelik jõulude tähendus ei peitu söögis-joogis ega ka kingitustes, vaid inimlikus läheduses ja vastastikuses tähelepanus.