ÕNNETUD JA KIUSATUD : Vanalinna tänavad, hoovid ja kuurid olid kodutuist tulvil ka pärast Tallinna pommitamist 1944. aastal.Foto: Johannes Greenberg. „Kodutud “. 1944. Eesti kunstimuuseum
Eesti uudised
6. juuni 2020, 00:22

Tõnis Erilaiu autorikülg

PATUNE LINN: politsei lakkamatu kemplemine kodutute hulguste ja pordunaistega

Jahedavõitu õhtupoolikul neljapäeval 6. juunil 1940 tormas politsei Tallinna kesklinna suurhaarangule. Järgmisel päeval võisid ajalehed kirjutada: „Südalinn oli ligi neli tundi ümber piiratud. Politsei pidas jahti hulgustele. Kontrollimisele võeti kõik sihitult hulkujad, pinkidel magajad, tänaval teiste tülitajad ja üldse kõik, kes paistsid kahtlased.“ Osa kinnipüütuist hirmutati ja kuulati kohapeal üle. Arvata 70 inimest viidi kriminaalpolitseisse. „Enamikus avalikud naised ja hulgused,“ märgiti ajalehtedes. See oli Tallinnas viimane, aga kaugeltki mitte esimene ajujaht eluheidikutele.

„Eriti rohkesti oli põhjakihti kuuluvaid isikuid liikumas Viru, Harju, Rüütli, Suur-Karja, Aia ja Dunkri tänava ümbruses. Rohkesti leiti kodutuid ja avalikke naisi ka puiesteedelt. Kõigile kinnipeetuile tehti teatavaks, et kui nad ei loobu öisest hulkumisest, rahurikkumisest ja prostitutsioonist, siis ootab neid väljasaatmine Tallinnast ja paigutamine tööpõlgurite laagrisse,“ hoiatab Rahvaleht. 

Edasi lugemiseks: