Foto: Aldo Luud
Eesti
4. juuni 2020, 00:04

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas julm rahvajutt varaotsijad kohale tõi

„Rakvere valla Laanemõisa küla talupidaja leidis, et tema põllul on vana küüni ahervareme juures öösel taas kord kaevatud. Kas otsijad midagi leidsid, on raske öelda. Sellel vanal ahervaremel ja ümbruses on viimase paari aasta jooksul avastatud rohkesti muinasleide –  vanu sõrmuseid, käevõrusid, sõlgi,“ kirjutab Waba Maa 4. juunil 1936 ja lisab, et põldudelt leitud muinasaegsed esemed kinkis peremees muuseumile. Leidude seas olnud väärtuslik omapärane pronksist käevõru ja spiraalsõrmus, millele oli sisse graveeritud mao kujutis.

See oli kõik, mis talupidaja koos naabritega oli põldudelt kive vedades leidnud. Öiseid varanduseotsijaid, kes küünialust tuhnimas käinud, meelitas aga kohale üks jube rahvajutt.

Küün ehitatud kunagise Laanemõisa kohale, kirjutab Waba Maa. Sõja ajal see hävitati. „Seejuures sündinud mõisa hävitamine äärmise julmusega ning põlevatesse hoonetesse aetud kõik ümberkaudsed elanikud, millest tingituna sealt nüüd siis leitaksegi põletatud inimluid koos vanade leidudega,“ jutustab ajaleht Virumaal laialt levinud rahvajutu ümber. Märkimata küll, millisest sõjast juttu. 

See jutt tõigi kohale varaotsijad, kes mitu aega küünipõhja kaevasid paekivini välja. Kuuldavasti midagi ei leitud. 

Mis muinsustesse puutub, siis uuriti Laanemõisa väljadel nelja muinaskalmet. Sealt said teadlased paari aastaga tõesti rohkesti muinasleide kätte.