Hanna Martinson ja Getter Jaani näosaates Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
4. juuni 2020, 12:13

Eesti staarid näosaates tumedanahalisteks kehastumisest: piinlik on nende ees, keda sellega solvasime! (42)

Mitmed kodumaised staarid on hiliste sündmuste taustal vabandanud saates "Su nägu kõlab tuttavalt" tehtud etteastete eest, kus nad kehastasid tumedanahalisi artiste.

"Silmast silma vestlus on antud juhul ainuõige viis! Ma tahan vabandada päriselt ja siiralt kõikide tumedanahaliste inimeste ees, kelle tundeid olen haavanud ja solvanud, kelle kultuuri olen lugupidamatult suhtunud etendades neid näosaates ja kandes afropatse!” räägib lauljatar Hanna Martinson Instagrami story's. 

"Võlgnen väga suure osa sellest, mida ma täna teha saan, näosaatele. Sinna minnes aga teadsin väga hästi, et loosirattas on vähemalt üks tumedanahaline artist. Sellega pidime me kõik arvestama ja teadsime seda. Oma lavapartneriks kutsusin Getter Jaani ja tegime Salt‐N‐Pepa't ja seda austusest nende muusika vastu. Mulle väga meeldib see kollektiiv."

Hanna tunnistab ausalt, et ei osanud mõelda, et teeb midagi valesti. “Kui ma seda praegu ütlen, siis see tundub lollus. Ja see oligi. Kui sellest tuli skandaal, et me tegime Salt‐N‐Pepa't, siis ma ei saanudki kohe aru, milles probleem ja miks on sellest tulnud skandaal,” räägib naine.

"Siis lugesin, et me tegime blackface'i. Ma ei olnud sellest midagi kuulnud. Saan aru, kui ma sõidan 50 alal 70ga, siis see, et ma seda ei teadnud, ei tähenda, et mulle ei saaks teha trahvi. Aga päriselt, ma ei olnud sellest isegi midagi kuulnud," lisab ta. "Kohe, kui ma lugesin läbi blackface'i ajaloo ja mida see endast kujutab, siis isegi, kui meie eesmärk ei olnud teha nalja, siis sellele vaatamata tegime me blackface'i."

"Esiteks, mul on ääretult piinlik Getteri ees, et minu kutse peale sinna tuli. Kogu kriitikat, mida ta sai, olin tegelikult mina mina väärt," rõhutab Hanna. "Ma ei saa rääkida teiste artistide eest, aga mina seda tänasel päeval kohe kindlasti enam ei teeks. Loodan, et kõik räägiksid sama juttu. Ma otsustasin vaikida. Tunnistan. Täna saan aru, et kui vaikin, on see halb. Ma ei hakka ennast mitte kuidagi õigustama, aga palun vabandust!"

Hanna lisab, et suure loomakaitsjana tahab ta adresseerida probleeme, kui need juhtuvad. “Praegu on hetk, kus ma ise olen teinud liiga ja nüüd soovin seda adresseerida. Tahan et kõik saaksid aru, et blackface ei ole kunagi okei olnud.”

Hanna Martinson ja Getter Jaani näosaates Foto: Tiina Kõrtsini

Näitleja ja laulja Kristel Aaslaid tunnistas teisipäeval, et saates "Su nägu kõlab tuttavalt" tumedanahaliseks lauljaks kehastumine oli viga.

"Viimaste sündmuste taustal tunnen, et peaksin adresseerima üht oma minevikus tehtud rumalat viga, mis on mind pikalt närinud. Tol hetkel, kui mina võtsin näosaatest osa ja kehastusin suurest austusest Ella Fitzgeraldiks, ei teadnud ega viinud kokku, mida selline number tegelikult tähendab – kavatsused olgu olnud, mis tahes," kirjutas Aaslaid Instagramis.

"Rumal ja ignorantne inimene. Nüüd tean paremini. Praegu on õige aeg õppida ja aru saada, mis on meie ümber toimumas, kuula ja kasuta oma häält, et teistelegi teada anda – rumalus ei tohi võita," sõnas ta.

Foto: Kuvatõmmis/instagram.com/kristelaaslaid

Samal teemal võttis sõna ka Daniel Levi Viinalass. "Ma kuulan, õpin ja teen paremini. Nagu väga paljusid teisi artiste, muusikuid, laulukirjutajaid ja esinejaid, on ka mind suuresti mõjutanud peamiselt tumedanahalised artistid," räägib ta ja lisab, et ei suuda iial mõista, mida nad on pidanud läbi elama.

"Seetõttu teeb mind äärmiselt kurvaks, et minu etteastet Marvin Gayena nähakse solvavana. Mul on hea meel, et ma õppisin sellest olukorrast ja tean nüüd paremini. Ma tõesti usun, et kõik inimesed on võrdsed, ja seisan selle eest, et minu teod oleksid selle uskumusega vastavuses. Seisan kõigi oma mustanahaliste vendade ja õdedega ning nõustun, et aeg on muutuseks," kirjutab ta Instagramis.

Ka Elina Born, kes kehastus näosaates räppar M.I.A.-ks, on oma teo eest vabandanud. "Tunnen, et pean vabandama selle eest, et kehastusin ühes telesaates mustanahaliseks ja valiku eest lasta end võõbata tumedamaks. Ma ei olnud sellel teemal haritud ega osanud näha, et see võib teha kellelegi haiget. See ei olnud kuidagi mõeldud kellegi kritiseerimiseks või kellegi üle naermiseks. Tehtut tegemata jätta ei saa, kahjuks, kuid saame alati õppida olla paremad ja teadlikumad inimesed," kirjutab ta Instagramis.

Foto: Kuvatõmmis/instagram.com/elinaborn