YASMYNFoto: Aldo Luud
Inimesed
3. juuni 2020, 09:54

Eesti staarid räägivad rassismiga seotud valusatest kogemustest, Mart Sander leiab, et sotsiaalmeedias toimuv on politseijõududele näkku sülitamine (5)

Eesti räppar Yasmyn ehk Sinencia Jasmine Kass paneb eestlastele südamele, et Ameerikas toimuvat ei tasu ignoreerida seetõttu, et see on meist kaugel või see ei mõjuta meid. "Teie kannate nende patse, kuulate nende muusikat, vaatate nende filme, teete nende üle nalja, kasutate nende sõnu ning arvate, et see on okei, kuna "me oleme nii kaugel ja siin ongi see normaalne"."

"Igapäevaselt peame mina ja mu vend, Sissi ja Lisa Benita, Sandra Ashilevi, Carl Tuulik ja nii paljud teised tumedanahalised eestlased kogema rassismi meie enda rahva poolt. Inimeste poolt, kellega oleme samas haiglas sündinud ja samade tänavate peal üles kasvanud," kirjutab lauljatar sotsiaalmeedias.

Kass rõhutab, et rassism ei tähenda ainult seda, kui keegi midagi negatiivset ütleb. "Rassism on ka negatiivsed pilgud, meeste poolt objektiviseerimine ja verbaalne ahistamine. Rassism on enda mitte harimine ning ajaloost kinni hoidmine. Näiteks kuulen palju, et neeger on aegade algusest olnud Eestis teie jaoks normaalne iseloomustav sõna. Aga minu jaoks ei ole! Minu jaoks ei ole okei näha igal aastal telekas valget lauljat/näitlejat blackface'i tegemas! Minu jaoks ei ole okei, kui sa ütled, et afropatsid on lihtsalt soeng! Minu jaoks ei ole okei, kui ütled, et mu vend on pätt, aga mina olen seksikas ja eksootiline! Minu jaoks ei ole okei, kui sa oled mu sõber ja mõtled minust kui sinu black friend'ist," räägib ta, et neid asju ei saa igaüks omapäi otsustada, vaid selle nimel, et ennast harida ja areneda, tuleb koos töötada.

"See probleem ei ole "kaugel"! Kui sa arvad nii, siis on probleem sinus! Mässu point ei ole lihtsalt mässata, kuna üks ment tappis ühe musta mehe! Point on selles, et see on kestnud aastaid ja nüüd on nende piir! Nad tahavad, et neid kuuldaks! Kui sul ei ole midagi isiklikult öelda, et kaasa rääkida, siis jaga seda, mis on juba öeldud, et inimesed näeksid! Palun oleme head inimesed!" paneb Yasmyn kõigile südamele.

Kristina Pärtelpoeg võitleb rassismiga: ta ahistab ja sõimab mind, isegi mu last!

“Mõtlesin pikalt, kas ma teen selle video või mitte, aga tunnen, et tahan oma mõtteid selgitada. Olen paljude erinevate inimestega suhelnud, kes väidavad, et Eestis ei ole rassismi, võib-olla ainult paar üksikut inimest. Ma ei ole sellest teemast rääkinud, aga Eestis on väga palju rassismi, mida kogen tihti!” räägib blogija Kristina Pärtelpoeg oma Instagrami story`s.

Pärtelpoeg soovib, et inimesed saaksid aru, et meie riigis on palju rassismi. “Näiteks on üks meesterahvas mulle viimased neli kuud järjest kirjutanud iga päev postkasti, et ma olen neeger, võiksin tagasi minna sinna, kust ma tulin ja miks ma üldse Eestis olen,” kirjeldab naine. “Kui mõtlete, miks ma seda meest ära ei blokeeri, siis teen seda, aga ta teeb uue konto ning kirjutab uuesti: “Ma olen tagasi! Neeger, kas sa arvasid, et said minust lahti?” Ta ahistab ja sõimab mind, isegi mu last,” võtleb Kristina pisaratega. 

“Näide number kaks. Ma olin üheksa aastane, seisin bussipeatuses ja üks täiskasvanud meesterahvas röökis mu peale. Mõelge, olen väike laps ja täiskasvanud mees karjub mu peale! Ma ei unusta seda kunagi! Üks intsident juhtus, kui olin 11aastane ja kuskil 20ndates noormees ajas mind pargis klaasist õllepudeliga taga ja tahtis selle pähe lüüa. Mu klassiõde seisis kõrval, naeris ja rääkis sellest pärast kõigile koolis, kus väitis, et ta pole Kristinat kunagi nii kiiresti jooksmas näinud. Tema jaoks oli see ülinaljakas, aga mina reaalselt kartsin enda elu pärast,” ei suuda Pärtelpoeg emotsioone tagasi hoida ja hakkab nutma. 

Kristina tõdeb, et kui temast tehakse artikkel, on palju kommentaare, kus öeldakse lambine neeger või midagi sarnast. “Ja kui on neid, kes ütlevad, et see on solvav, vastavad nemad, et on eestlased ja võivad öelda neeger,” lisab naine. 

“Neeger on solvav sõna! Ma tean, et on inimesi, kes arvavad, et eesti keeles ei ole neeger halvustav, vaid iseloomustav sõna. Aga kui inimesed ütlevad, et see solvab neid, siis ära tee seda! See ei ole raske!” arvab Kristina Pärtelpoeg.

Multitalent Mart Sander aga ei mõistnud, miks kõik inimesed teisipäeval sotsiaalmeedias musti pilte viitega #blackouttuesday postitasid.

"Kas see musta ruudu kampaania ei ole näkku sülitamine ühe riigi politseijõududele, kes teevad oma tööd?" kirjutab ta Facebookis valge ruudu foto juures.

Foto: Kuvatõmmis/facebook.com/mart.sander.94