Jaagup TuiskFoto: Martin Ahven
Inimesed
1. juuni 2020, 15:43

Tuntud abituriendid eesti keele eksamist: pea oli laiali otsas

29. mail tegid vapramad abituriendid eesti keele riigieksamit. Õhtuleht uuris kolmelt tuntud gümnasistilt, kuidas eksam kulges.

Jaagup Tuisk, laulja

"Kui enesetunde pealt öelda, siis täitsa okeilt läks," ütleb Jaagup. "Kui ma aus olen, siis mu eesti keel on gümnaasiumis üpris kindel neli. Samas ma arvan, et eksam tuli täiesti okeilt, nelja-viie kanti ma arvan, et saab kätte küll."

Järgmisena ootab Jaagupit ees matemaatikaeksam. "Mul on ette tehtud inglise keele nii-öelda eksam – tegin Cambridge’i keeletesti," räägib ta.

Jaagup Tuisk Foto: Martin Ahven

Eriolukorra tõttu said abituriendid sel aastal valida, kas teevad eksameid või mitte. Miks Jaagup eksamitegemise valis? "Ma lihtsalt mõtlesin enda jaoks, et kui juba kolm aastat on gümnaasiumis käidud ja viimasel aastal eksamite nimel korratud, siis on igati mõistlik need eksamid ikka ära teha," selgitab ta.

Lõpuaktus Jaagupil ilmselt toimumata ei jää. "Peaks tulema küll," ütleb ta. "Plaanid on mitmeid kordi muutunud, aga aktus toimub vist sel viisil, et me saame küll kõik need traditsioonilised tseremoonia osad, mille teeme kaasa koos klassiga, aga klassid on kõik eraldi ja see filmitakse üles," kirjeldab ta korraldust. "Paar päeva hiljem on ülekanne, mida kõik saavad oma perede või sõpradega koos vaadata ja tähistada." 

Edasise suhtes on Jaagupil plaan olemas. "Kui läheb nii nagu planeeritud, siis mul on vaheaasta. Käin kaitseväes ära ja peale seda tahan võimalusel välismaale ülikooli minna," ütleb ta.

Eriala peaks olema midagi loomingulist. "Kas muusika või filmindusega seoses."

Merilin Mälk, laulja

Kuidas eksam läks? "Enam-vähem," ütleb Merilin rõõmsalt. "Kuna veel tulemust ei tea, ei kujuta ette. Eks praegune emotsioon on, nagu ikka, kaheldav," naerab Merilin. "Kohutav närv tuli sisse alles siis, kui ma päriselt sain aru, et nüüd on juba vähe aega eksami lõpuni jäänud. Mul tuli liiga palju sodimist ja oleksin võinud tööjaotust paremini kavandada. Aga ma arvan, et sain hakkama ja tuleb ilus tulemus. Eks me näe!"

Merilin ütleb, et veel on tulemas matemaatikaeksam, mida ta küll üldse ei oota. Ühtlasi tuli Merilinil teha uurimistöö, mis valmis veidi aega tagasi. Muusikainimesele kohaselt oli töö teemaks singli lansseerimisplaani väljakujunemine. "Muusikaline teema ikka!" ütleb Merilin. 

Merilin Mälk Foto: Martin Ahven

Laulja sõnab, et talle tulnud korrakski pähe, et eksameid ei peaks tegema. "Minu jaoks on gümnaasium niigi topelteluna välja kujunenud ja kõik on nii kaua kestnud," ütleb Merilin, et pidi superstaarisaates osalemise tõttu koolist palju puuduma. "Ma arvan, et kui teeksin seda kõike kunagi hiljem, oleksid tulemused halvemad," ütleb ta.

Mis pärast gümnaasiumit edasi saab? "Hea küsimus!" ütleb Merilin. "See on üsna lahtine. Mingisugused mõtted on: kindlasti võtan endale eralauluõpetaja. Lõpetasin WAFi ära, edasi tahaksingi intensiivsemalt muusikat õppima hakata ja kursusi võtta, et muusikalisi põhitõdesid tundma õppida," ütleb Merilin, et eesmärk on laulukirjutamine sujuvamaks muuta.

"Võib-olla selle kõrvalt midagi käsitööga seotut teha," sõnab laulja. "Eks näis! Praegu on veel natuke segased ajad."

Merilini lõpuaktus toimub 1. juulil Kuressaare spordihoones. "Siis on reeglid natuke leebemad ja saame aktuse terve lennuga teha," ütleb ta. 

Villemdrillem, räppar 

"Oleks saanud paremini minna," vastab Villemdrillem, kodanikunimega Villem Reimann küsimusele, kuidas eksam läks.

"Suhteliselt pea laiali otsas oli üle pika aja nii korralikult ja vagusi istuda ja kirjutada," räägib ta, et keeruline oli fookust hoida. "Poleks arvanud, et teen eksamit kuskil viis tundi. Ise arvasin, et saan kolmega hakkama – proovieksami tegin väga kiirelt ära," ütleb ta. "Päriseksamil ükski tekst ei haakunud, mu pea ei haaranud kinni."

Uurimistöö ja inglise keele eksami tegi tänavune abiturient eelmisel aastal. Tulemas on veel matemaatika. "Parem on eksamid praegu teha kui järgmisel aastal," tõdeb Villemdrillem. "Sest praegu on teadmised värsked ja pea on värske."

Villemdrillem Foto: Erlend Štaub

Edasised plaanid jätab Villem lahtiseks. "Vaatab, kuidas eksam läheb, ja vaatab, mis variandid on. Võiks loominguline tegevus olla, aga selline tõsisemat sorti," ütleb ta. "Kreatiivne asi oleks lahe, aga ma ei tea, kas see on asi, millega elu lõpuni teenida," sõnab ta elutargalt.

Lõpuaktus toimub Villemil nõnda, et kohal on lõpetajad koos valitud õpetajatega. Pere ja sõbrad vaatavad aktust internetist. "Kahjuks seda ei ole, et sõbrad, keda pole ammu näinud, saavad vaatama tulla," tõdeb ta.