Foto: Kollaaž / Vida Press, Reuters,
Inimesed
31. mai 2020, 19:02

Hollywoodi vesternilegend sai eile 90aastaseks

90aastaseks saanud Clint Eastwood: „Vananemine võib täitsa lõbus olla, kui võtad seda rahulikult.“

Kui Clint Eastwood oli poisike, vaatas ta oma 90aastast vanaisa ja mõtles: „Kes küll peaks tahtma nii kaua elada?“ Nüüd, sama vanana, pole viiekordsel Oscari laureaadil vähimatki kavatsust pensionile jääda. „Tahan ka selles vanuses eluga edasi minna. Ma ei soovi paigal seista ega taganeda.“ 

Clint ei muretse, et vananemine on tal viimaks ometi natist kinni krahmanud. „Selles vanas rojus on veel elu küllalt sees,“ muigab ta Daily Mirrori intervjuus, vidutades aastakümneid naisi hullutanud silmi. Clint on murdnud nii ekraanil kui ka eraelus palju südameid. Tal on seljataga kaks abielu ja arvukaid armulugusid – kuus naist on talle sünnitanud kokku kaheksa last. Naistemeheaastad on möödas, kuid vanameister näitleb ja lavastab endiselt. Ta tunneb enese proovilepanekust mõnu.

„Vananemine võib täitsa lõbus olla, kui võtad seda rahulikult ja naudid. Noorena oled väga rahutu. Siis muutud konservatiivseks. Siis jälle rahutuks.“ Clinti sõnul on vananemise üks pluss kartmatus. „Jätad need hirmsad hingepiinad. Väikesed detailid pole nii tähtsad. Vaja on suurte asjadega tegelda.“

HOLLYWOODI LÄBIMURDEROLL: 1971. aasta „Räpases Harrys“ kehastas Clint mõrvauurijat ja tegi seda nii edukalt, et karm Harry Callahan pääses ekraanile veel neljas filmis.  Foto: Vida Press

Clint Eastwood juunior sündis 31. mail 1930 San Franciscos majandussurutise ajal. Poiss kolis koos perega kaheksa korda – isa Clint seenior otsis tööd, kuid ei pidanud ühelgi töökohal kaua vastu. 21aastaselt oleks tulevane superstaar sõjaväes äärepealt elu kaotanud: tema lennuk sööstis Vaiksesse ookeani. Noormees oli õnneks heas vormis – ta ujus ligi viis kilomeetrit, et kaldale jõuda. 

Clint õppis küll Los Angeleses ärijuhtimist, kuid näitering tekitas temas tahtmise ekraanile jõuda. Poolteiseaastane leping Universaliga tõi mõned kõrvalosad teisejärgulistes filmides, nagu näiteks „Olevuse kättemaks“ ja „Tarantel“. „Alustasin 1953 ja vedas, kui mul oli filmis üksainuski repliik.“ Universal ei näinud noormehes potentsiaali ja näitas talle ust. Clint käis nii Warner Brosis, Foxis kui ka Paramountis. Keegi polnud temast huvitatud. Pärast iseäranis kehvalt välja kukkunud rolli kaalus Clint 1958. aastal näitlemisest loobumist. Kuid ta otsustas katsetada veel ka televisioonis. 

Edu tõi vesterniseriaal

Ja ootamatult saabus edu. Clint mängis 1959–1965 populaarses vesternisarjas „Rawhide“. Sellega köitis noor näitleja Sergio Leone tähelepanu – Clintist sai itaallase niinimetatud spagetivesternite täht. 1971. aastal sai kergekaalužanri täht jala tõeliselt Hollywoodi ukse vahele: linastus „Räpane Harry“. Mehist ja napisõnalist mõrvauurijat Harry Callahani mängis Clint veel neljas filmis. 

Foto: Reuters/Scanpix

Tolsamal 1971. aastal jõudis ekraanile Clinti esimene režissööritöö, põnevik „Mängi mulle „Mistyt““. 1980. aastaid nimetab ta üleminekuperioodiks. Paistab, et kineast kogus hoogu. 1992. aasta revisionistlik vestern „Halastamatud“ võitis neli Oscarit, sealhulgas parima filmi ja parima režissööri oma. Ülimalt edukas oli ka Clinti lavastatud „Madisoni maakonna sillad“, armastuslugu, kus tema ja Meryl Streep tegid küpse armastajapaarina unustamatud rollid.  „Saladuste jõgi“ (2003) võitis kaks, „Miljoni dollari tüdruk“ (2004) juba neli Oscarit, sealhulgas taas parima filmi ja parima režissööri oma.

Clint, muide, pole üksnes näitleja ja lavastaja – noorena baarides klaverimänguga raha teeninud staar on komponeerinud mitme oma filmi, näiteks „Meie isade lipud“ ja „Ameerika snaiper“ muusika. 

Viimastel aastatel on vanameister vähem rolle teinud, kuid 2008. aasta kassatükk „Gran Torino“ meenutas kõigile, milline vägi temas pulbitseb.

Kaheksa last kuuelt naiselt

Pulbitsev on olnud ka tema armuelu. Nooruses oli Clint 25 aastat abielus modell Maggie Johnsoniga, kellega tal on kaks last. Kuid 1984 mindi lahku – selleks ajaks oli Clint oma naist arvukate armukestega petnud. 1976. aastal tekkis tal vesterni „Lindprii Josey Wales“ võtteil armusuhe näitlejanna Sondra Locke'iga. Nad olid paar umbes 13 aastat ja tegid koos kuus filmi. 

Lahkuminek 1989. aastal polnud sõbralik: Sondra kaebas Clinti kohtusse, süüdistades teda nende ühise kodu lukkude väljavahetamises ja tema, Sondra, isiklike esemete väljaviskamises. Ühtlasi nõudis naine alimentide maksmist. Näitlejad jõudsid siiski kohtuvälisele kokkuleppele. Ent 1995 kaebas näitlejanna superstaari uuesti kohtusse – sedapuhku pettuse eest. Leppimine toimus taas kohtuväliselt.

Viis aastat oli Clinti elukaaslaseks „Titanicu“ näitlejanna Frances Fisher. Abielu Clintist 35 aastat noorema telereporteri Dina Ruiziga kestis 18 aastat ja lõppes 2014. Nende tütar Morgan (23) oli kaua tuntud Clinti seitsmenda ja viimase lapsena. Kuid 2018. aasta esilinastusel poseeris vanameister koos kaheksanda võsukesega. Selgus, et üldsus pole Laurie-nimelisest, tolleks ajaks juba 64aastasest tütrest kuulnudki.

KÕIK LAPSED KOOS: 2018. aasta detsembris filmi „The Mule“ esilinastusel osalesid Eastwoodi kõik kaheksa last, ka seni avalikkuse eest varjul hoitud ja seks ajaks juba 64aastane Laurie (taga keskel).  Foto: @francescaestwood/Instagram

Briti leht Daily Mail seletas, et Clint tutvus Laurie emaga Seattle'is, kui ta polnud veel maailmakuulus staar. Peretuttavate sõnul ei pruukinud Clint teadagi, et noor naine – kelle nime pole avaldatud – rasedaks jäi. Ema loobus Laurie'st ja laps adopteeriti. Seda, et tema isa on Eastwood, sai Laurie teada alles 30 aastat tagasi. Clint võttis tütre soojalt vastu ning nad käivad siiani läbi. Laurie ja tema pere – ta on kaks last – on pidanud mõned korrad tänupühi Clinti juures. 

„Öeldakse, et abielud sünnivad taevas,“ nendib keerulise armueluga filmilegend. „Aga taevas sünnivad ka äike ja kõu...“

Clinti soovitused heas vormis püsimiseks: puhka hästi ja väldi rammusaid magustoite

Kuidas on Clint Eastwoodil õnnestunud nii kaua tippvormis püsida?

Ta on olnud teismeeast alates tervise- ja spordifanaatik.

Ta pole eales suitsetanud, sööb tervislikult ning harrastab transtsendentaalset meditatsiooni, kirjutab veebikülg Health Fitness Revolution. „Hoidu süsivesikutest, iseäranis rammusatest magustoitudest,“ soovitab Clint. „Hoia vannitoas kaalu. Puhka end korralikult välja. Püüa olla optimistlik. Söö puuvilja ja toorest köögivilja. Võta vitamiine. Suhkruga joogid jäta vahele. Väldi alkoholiga liialdamist.“

Clint on noorest peale teinud ka lihastrenni. „Sõjaväes avastasin hantlid – praegusel ajal kutsutaks seda bodybuilding'uks. Ma ei tahtnud end võistluskulturisti kombel musklisse ajada, aga mõistsin väga kähku, et lihaseid hoiab tugevana jõutrenn. Kui ma olin seda juba tegema hakanud, jäingi tegema.“