Eesti pass.Foto: ARNO SAAR
Eesti
1. juuni 2020, 00:15

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas esimesed sinised passid kohale jõudsid

„1. juuni õhtul saabus Tallinnasse esimene saadetis Eesti Vabariigi passe. Need on trükitud Inglismaal firmas Thomas de la Rue. Üldse on tellitud miljon passi ja ülejäänud osa peaks kohale jõudma suve jooksul. Passi tahetakse kasutada nii välispassina kui ka sisepassina. Kõigepealt saavad dokumendi need, kes on just saanud täisealiseks, samuti välismaale sõitjad, kel mingit muud välispassi ei ole,“ kirjutab Stockholmi Eesti Päevaleht 1992. aastal.

Ajaleht märgib siiski, et passide jagamisega ei kiirustata. Esimesed antakse kätte ehk kuu aja pärast, sest kõigepealt tuleb uute nende näidised saata tutvumiseks teistele riikidele ja kohapealgi tuleb veel lahendada tehnilisi üksikasju.

Tolle sinikaanelise passi tagumise kaane sisepoolel olid omaniku andmed ja foto. Peale oli pandud kehvake kile kolme lõvi kujutisega. Mingit masinloetavat koodi polnud ja omanik pidi ise passi allkirjanäidise kirjutama, kui sai dokumendi kätte.

Neile eestlastele, kes tahtsid kohe pärast taasiseseisvumist kiiruga punasekaanelised passid kas kaugele sahtlinurka peita või koguni ära põletada, nagu mõned ägedamad tegidki, jagati 1991. aasta septembrist Kanadas trükitud kodanike komiteede nõndanimetatud  Rumesseni passe. 21. novembril 1991 hakkasid need ülemnõukogu presiidiumi otsusega kehtima ja olid mõeldud üleminekuajal siseriiklikuks kasutamiseks. Neid isikutunnistusi jagati üle 50 000.