Anneli (keskel) oma katse alguses koos toitumisnõustaja Erik Orgu ja kehasalongide juhi Kee Abeliga.Foto: Erakogu
Keha
12. juuni 2020, 07:54

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Suveks vormi! Rullimine ja tervislik toit võtsid tosin kilo vähemaks

Anneli Nõupuu (49) sai sügisel ootamatu kõne, et ta on valitud rullmassaaži pakkuva kehasalongi ja toitumisnõustaja Erik Orgu ühisesse katsesse. Esimene ehmatus asendus kiire otsusega: „Nüüd pean ennast lõpuks kokku võtma!“

Algul pidas Anneli telefonikõnet järjekordseks müüginõksuks. Kuid siis meenus talle, et mõni aeg tagasi oli ta sõbranna innustusel tõepoolest täitnud ankeedi ja saatnud motivatsioonikirja konkursile, mille kuulutas välja Beautiful Me kehasalong.

„Mõistsin, et see oli ikkagi tõsine kõne,“ naerab Anneli. Tal oli enda hinnangul 24 üleliigset kilogrammi, mis juba aastaid kehast kinni hoidsid. Etteruttavalt olgu öeldud, et nüüdseks on neid juba 12 võrra vähem. 

Anneli elab Läänemaal Linnamäe külas ja töötab Haapsalu linnavalitsuses volikogu nõunikuna. Tema kaks last on juba täiskasvanud ja abikaasa töötab kaugsõiduautojuhina. Nii saab Anneli sättida tegemisi peamiselt enda vajaduste järgi. Kuid elus tuleb vahel ikka ette pingelisi olukordi. „Pigem olen muretseja ja kui oli probleeme, haarasin võileiva järele,“ analüüsib nõunik seda, miks talle aastatega kilosid kogunes. Ka regulaarne liikumine oli jäänud tagaplaanile, kuigi noorena oli Anneli aktiivne sporditüdruk – ta tegi tugeval tasemel kergejõustikku ning mängis korv- ja võrkpalli.

„Eks ma olen katsetanud igasuguseid dieete ja käinud kõndimas. Aga inimene on laiskloom – tekib mugavustsoon ja lastakse end jälle käest. Tegelikult oleksin pidanud juba ammu oma kaaluga tõsisemalt tegelema hakkama,“ tunnistab naine.

Üleliigsetest kilodest andsid talle märku nii valutavad põlved kui ka suurenevad riidenumbrid. „Oli ebamugav minna poodi ja tõdeda, et hästi istub alles see pluus, millel suurusnumbriks 48 ja 50,“ nendib Anneli. „Praegu avastan seevastu rõõmuga, et pükste number on 44. Sellest heast tundest tuleb kinni hoida, siis ei libastu nii kergesti.“

Kaksteist kilo kergemaks muutunud Anneli ütleb, et kui tema lugu kedagi inspireerib, siis on sellega üks tema elu ülesannetest täidetud. Foto: Martin Ahven

Rullimine vajas harjumist

Programm, millesse Anneli juhuse tahtel registreerus, oli Beautiful Me kehasalongi ja toitumisnõustaja Erik Orgu katse, mis uuris, kui tõhusalt Eesti inimesed söömisharjumuste ja rullimise abil kilosid kaotavad. Igale osalejale kingiti 15 rullmassaaži seanssi ja ligipääs toitumiskavale.

Anneli oli varem küll rullmassaažist kuulnud, kuid polnud seda proovinud, kuigi Haapsalu salong asub otse linnavalitsuse kõrval. 

„Kõigepealt kutsuti meid Tallinna kokkusaamisele. Peale minu osales katses veel kolm naist ja kaks meest,“ meenutab saleneja. „Meid kaaluti ja mõõdeti ning seletati, mis on tulemas. Anti ka stardipakid, mis sisaldasid mineraalidega rikastatud joogipulbrit. Rõhutati, et väga oluline on palju juua ja piisavalt liikuda.“

Anneli võttis neid soovitusi tõsiselt. Ta läks juba hommikuti kell kuus kergliiklusteele, et teha väike kepikõnd või jooksuring. Siis valmistas endale toitumiskava järgi hommikusöögi. Kell kaheksa alustas ta linnavalitsuses tööpäeva.

„Alustades muidugi kõndisin, sest jooksmiseks ei olnud võhma. Aga kui inimene harjutab, siis ta areneb. Ja keha muutub aja jooksul kergemaks,“ jagab ta kogemusi.

Kaks korda nädalas külastas Anneli Haapsalu kehasalongi, et lasta massaažimasinatel end töödelda. Rullikud stimuleerisid tema lihaseid, nahka, vereringet ja aitasid kaasa lümfivedeliku liikumisele.

„Enne katset ei osanud ma sellest midagi arvata,“ tunnistab eksperimendis osalenu. „Aga mulle meeldis salongis hõljuv aroom – olen väga lõhnatundlik. Kõlas mahe muusika ja küünlad põlesid, klienditeenindajad olid vastutulelikud. Sellised aistingud mõjuvad,“ muigab ta. „Salongi minnes polnud probleem, kui mul ei olnud dressi või T-särki kaasas. Need anti kohapeal. Isegi patsikumm! Tormasin töölt kohale, sain varustuse ja olingi protseduuriks valmis.“

Kui Anneli vajutas massaažimasina nupule, hakkasid selle puidust rullikud keerlema ja tema kehapiirkondi muljuma. „Algul oli päris valus,“ meenutab katsejänes. „Rullikuid saab tööle panna eri kiirusega ja esialgu valisin väiksema kiiruse.“

Et rullikud saaksid kogu keha läbi töödelda, tuleb seansi jooksul sisse võtta 15 poosi. Seda, missugune on järgmine poos ja millal tuleb sellesse minna, näitab masina juurde paigaldatud ekraan.

„Esimesel korral oli kõik veidi segane, aga kui olin juba kümme korda rullmassaažis ära käinud, siis täitsa mõnulesin,“ jutustab osaleja. „Protseduur kloppis keha paremasse vormi ja tõmbas trimmi, kuid samal ajal ka lõõgastas. Massaaži juurde anti veepudel, millesse oli lisatud mineraalide segu. Tavaliselt tekkiski suur joogijanu, sest rullikumasina sees on infrapunalamp, mis tekitab higistamise tunnet.“

Salongitöötajate sõnul kiirgub infrapunalambist soojust, mis laiendab veresooni ja aitab kaasa mürkainete kehast väljaviimisele. See tugevdab ka immuunsüsteemi, lõdvestab lihaseid ja hoiab ära tselluliidi teket.

Näksimine jäi ära

Anneli jälgis hoolega Erik Orgu toitumiskava. Seegi oli esialgu keeruline. „Aga õnneks on kavas selline võimalus, et ettenähtud toidu saab asendada mõne alternatiiviga. Lõunaks ostsin poest erimärgiga valmistoite. Nii ei olnudki see väga peadmurdev,“ jutustab naine.

Kava jälgimise käigus muutus Anneli mõttemaailm ja toitumisharjumused. Nüüd oskab ta poeriiulite vahel teha tervislikke valikuid ning ei näksi enam toidukordade vahel.

Kõige raskem oli loobuda magusast. Praegugi tekib Annelil vahel suur magusaisu, millele ta mõnikord järele annab. „Ma ei hoia ennast toitumisega väga stambis. Näiteks sel nädalavahetusel, kui pere oli koos, tegime kooki ja sõime seda. Ja oligi hea!“ tunnistab ta.

Toitumisest rohkem on naine püüdnud hoida liikumisharjumust. Eriolukorra ajal, kui töötati kodukontoris, läks ta jooksurajale kell 10 või lõunatunnil. Teise ringi tegi ta õhtul. Iga päev püüab Anneli vähemalt 8000 sammu täis saada. 

Teda on palju aidanud see, et ka teised pereliikmed püüavad kaalu kontrolli all hoida. „Minu tütar on väga sihikindel, teeb sporti ja jälgib toitumist. Ja meesterahvas hakkas samuti kaalu langetama. Tema võttis aluseks teise, Marek Kalmuse toitumis- ja treeningukava. Praeguseks on ta juba 20 kilogrammi alla võtnud!“ kiidab naine. „Kui teinepool nii häid tulemusi saavutab, siis tekib endal ka väike võistlusmoment.“

Detsembri lõpus said kehasalongi ja toitumiskava katses osalenud inimesed uuesti pealinnas kokku. Selgus, et Anneli oli kahe kuuga kaotanud 7,2 kilogrammi ja tema ümbermõõt oli vähenenud 20,5 sentimeetri võrra. Sellega oli ta oma kaaslaste hulgas kõige edukam!

Praeguseks on Anneli suutnud maha võtta veel neli kilo. „Tahan allavõtmist jätkata, kuigi vahepeal jäi kaal stoppama. Kui libastud, siis on kilod kergesti tagasi tulema,“ tõdeb kaalulangetaja. „Peab olema mõttega asja juures ja endaga tegelema. Keegi teine seda sinu eest ära ei tee!“

Katse tugevdas tervist ja heaolu

„Inimesed said katses osalemiseks soovi avaldada Beautiful Me kehasalongi kodulehel, kus tuli täita ankeet. Neid laekus väga palju üle Eesti. Osavõtjad valis välja sõltumatu žürii,“ kirjeldab kehasalongide juht Kee Abel. 

„Katse eesmärk oli panna inimesed end oma kehas hästi tundma ja parandada nende tervist. Seda me ka saavutasime,“ ütleb ta.