Argo LeetmaaFoto: Kuvatõmmis/err.ee
Tele
27. mai 2020, 21:46

VIDEO | Alakehast halvatud Argo Leetmaa: iga väike võit annab tahtmist edasi minna

„Pealtnägija“ hooaja viimases saates rääkisid oma tervislikest arengutest Argo Leetmaa, kes oli alakehast halvatud, kuid harjutab nüüd meetri haaval uuesti kõndimist, ning ajukasvaja diagnoosi saanud Eeva Tiivas.

Loetud päevadega pärast saadet annetasid inimesed Argo Leetmaa raviks üle 99 000 euro. Tänaseks on tehtud kaks mitmenädalast ravitsüklit Moskvas, mis sisaldasid põhjalikke uuringuid, tüvirakkude võtmist ja töötlust ning seljaajju siirdamist, sinna juurde ka üliintensiivsed harjutused.

„See on pisarateni liigutav moment näha ennast üle nelja aasta ise seismas. Jalad värisesid ja vasak põlv oli tunduvalt tugevam, parem tahtis ära vajuda, aga ikkagi ise. See oli esimene suur positiivne märk,“ räägib mees nüüd. „Närisin end meetrite kaupa edasi, 70 meetri pealt läksime 120 meetri peale. Olen nagu mägironija, kes kõige kõrgemasse tippu ronib – näen eesmärki ja iga väike võit annab soovi ja tahtmist edasi minna.“

Kolmanda siirdamistsükli aeg on koroonakriisi tõttu ebaselge. Argo teeb trenni ja nihutas eelmisel nädalal järjest kõndimise rekordi 140 meetrile. Ta on ise üliõnnelik, sest see kõik pidi olema võimatu.

Ajukasvaja diagnoosi saanud Eeva Tiivase raviks annetati ligi 90 000 eurot. Talle tehti novembri alguses teine operatsioon, sest kasvaja oli uuesti ajus laienenud. Sellele järgnes kiiritus- ja keemiaravi, mille tõttu naine, kes oli ennegi sale, kaotas kaalust veel 15 kilogrammi. Ta järgib tänaseni protokolli, millest osa on n-ö standardne ravi, aga mida toetab mahukas alternatiivne pool alates hoolega valitud menüüst ja toidulisanditest kuni vaimsete praktikate ja jalutuskäikudeni. Sellele kõigele kulubki arvestatav osa annetatud rahast.

Eeva loeb, liigub ja kirjutab, mida ta vahepeal teha ei suutnud. Ta võtab päevas 50 ühikut erinevaid rohtusid. Osa sellest on endiselt ka kõrge kontsentraadiga kanepiõli, mis rangelt võttes on keelatud ja mille hankimisest nad pigem avalikult ei räägi.