Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
27. mai 2020, 22:50

Uuendatud kl 22:50 ja 23.20

OTSEVIDEO | ILM MÄNGIS MÄKRA: SpaceX-i esimesed astronaudid ei saanud täna kosmosesse startida

Ärigigant Elon Muski firmaSpaceX plaanis kolmapäeval saata rahvusvahelisse kosmosejaama kaks astronauti. See oleks olnud esimene kord, mil eraettevõte inimese orbiidile lennutab. Paraku lükkus lend halva ilma tõttu edasi.

Astronautideks on kogenud mehed Douglas Hurley ja Robert Behnken (pildil). Algne plaan oli, et rakett asub teele  meie aja järgi kell 23.33, kui tingimused selleks sobivad. Kui see aga ei peaks õnnestuma, läheb SpaceX uuele katsele 30. mail. Kennedy kosmosekeskuse kohal, kust kosmoselend algab, kogunesid kolmapäeva pärastlõunal tormipilved. Kui need selgineksid, oleks rada vaba.

Meie aja järgi kell 22.47 tuli siiski teade, et tõenäoliselt täna starti ei toimu. Kell 23.20 kinnitas kosmosekeskus, et see lükkuski edasi 30. maile, meie aja järgi kell 22.22.

Viimati toimus kosmosesüstiku start Ühendriikide pinnalt 2011. aastal, vahepeal on mehitatud lende korraldanud ainult Venemaa, kellele USA oma astronautide orbiidile saatmise eest korraliku kopika välja peab käima.

Lisaks astronautidele on lennul kaasas ka kaks kunstiteost: üks kullast ja vasest kuju ning mosaiikpilt, mis kujutab 100 000 sel aastal keskkooli lõpetanud õpilast kogu maailmast. Fotod asetuvad mosaiigis selliselt, et näevad välja nagu maailmakaart.

Vaata otsevideot kosmosekapslist siin: