Foto: Tiit Veermäe/ETA/Õhtuleht arhiiv
Eesti
27. mai 2020, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Pärnu inseneri artikkel suurt kõmu tekitas

Rahvarinne oli äsja loodud ja kuu aega jäi vastaspoole, Eesti NSV töötajate internatsionalistliku liikumise tekkeni, kui 27. mail 1988 ilmus ajalehes Pärnu Kommunist sealse metsakombinaadi inseneri Vladimir Dombrovski deklaratsioon tema ja ta mõttekaaslaste – internatsionaalse ühtsuse ja kõikide rahvaste vendluse kaitse keskuse – nimel. Ta oli selle üleskutse läkitanud ajalehtedele Eestis ja suurel Venemaal, kuid vaid Pärnu väljaanne oli selle lõpuks avaldanud. 

Dombrovski meelest tehti Eestis venekeelsele elanikkonnale liiga, kutsudes neid häbistavalt migrantideks. Samuti peetavat kõiki eluraskusi just nende süüks. Insener taotles, et Eestis elavate vennasrahvaste esindajaid alandavad artiklid keelataks, ja kutsus EKP keskkomiteed andma neile printsipiaalset parteilist hinnangut. „Me konstateerime, et avalikustamine ja demokraatia ei ole anarhia ega kõikelubatavus,“ väitis Dombrovski.

Rahvarinde poolelt anti väikeses provintsilehes avaldatule kähku vastulöök. Edgar Savisaar kutsus kõik rinde 420 tugirühma üles protestima. Märgiti, et Dombrovski tahtvat asutada sotsialismi saavutuste kaitseks ENSVs venekeelse elanikkonna liikumist ning näitavat ühiskonna arengu konflikti kitsalt rahvussuhete omana.

Paraku ei saanud temast mingit liikumise ega ka intrite eestvedajat. Kõmu tekitanud kirjutise autor tõmbus tagasi ega tegelnud enam rohkem poliitikaga.