Foto: Unsplash
Suhted
23. oktoober 2020, 12:02

Mida räägivad unenäod? Kallima petmine võib tähendada mitut erinevat asja

Kui oled kindlas ja tugevas suhtes, on ilmselt viimane asi, millele sa mõtled, partneri petmine. Kuniks näed unes just seda – petmist.

Enne, kui hakkad oma unes tehtud patte teisele poolele tunnistama, tea, et sa pole kohutav inimene lihtsalt seetõttu, et su alateadvus end monogaamseks ei pea.

„Unenäod lihtsalt ei järgi selliseid piire,“ sõnab psühholoogia dotsent Deirdre Leigh Barret, kes õpetab Harvardi ülikoolis unenägude kursust, Women's Healthile. Kõik võivad unes petta – isegi need, kes Instagramis naeruväärselt õnnelikud paistavad. Ühe voodipesuettevõtte tehtud uuringus selgus, et 60 protsenti naistest petab unes oma partnerit.

See, et sa unenäos midagi sellist teed, ei tähenda tingimata, et seda ka päriselus teha tahaksid. Vastupidi, unes petmine võib tähendada Barreti sõnul kõike.

Mida su unenägu siis tähendada võib, kui sa selles petad...

1. Sa tunned millegipärast süüd päris elus

„Oma uuringute ja kogemuste kaudu, mis aitasid mu klientidel mõista oma petmise unenägusid, olen leidnud peamise põhjuse, miks unenägudes petetakse. Nimelt, te tunnete end süüdi või olete mures millegipärast, mida teete ja mis röövib teie ühisaega,“ sõnab tunnustatud unenägude analüütik Larui Loewenberg.

2. Sa oled varem petnud

Võib olla oled oma praegusele kaaslase truu, aga kui oled varasemalt petnud võib see mängida rolli unenäo tõlgendamisel. „Truudusetus võib olla traumaatiline ja seda on raske ravida. Isegi kui sellest on aastaid või aastakümneid möödas, jääb emotsionaalne arm sageli alles. Ja see tähendab muidugi ka süümepiinu üleastujale,“ selgitab Loewenberg.

3. Midagi jääb tegelikust suhtest puudu

Teine levinud unenägudes petmise põhjus on Loewenbergi sõnul see, et praeguses partnerluses puuduvad põnevus ja kirg. „Petmise unenäod on harva seksist, aga peegeldavad tihti ausalt tegelikku suhet,“ sõnab ta.

Kas tunned, et esialgne säde, mis teid kaht kokku viis, on võtnud aastatepikkuse puhkuse? Loewenbergi sõnul ei tasu imestada, kui unenägudes kujutletav partner on esimene armastus. See on loogiline, sest lõppude lõpuks, on ta inimene, kellega neid tundeid esimest korda kogesid.

4. Sa ei tunne, et oled enda suhtes aus

Barretti sõnul võib unes oma partneri petmine tähendada, et sa reedad asju, millele muidu peaksid lojaalne olema. Nagu näiteks perekonna päritolu või esivanemate etniline kuuluvus, töö, millele pole täielikult pühendunud ja nii edasi. Või isegi pikaajalised karjäärisoovid, millest igapäevane töö sind eemale tõmbab.

5. Sa oled oma põhimõtted ohtu seadnud

See sarnaneb sellega, et sa pole endaga aus olnud, ent veidi abstraktsemal moel. Võib olla ei saa sa välja tuua kindlat eluvaldkonda, kus tunned ennast võltsina ja koged „kuidas ma siia sattusin“ tunnet. Unes petmise nägemine võiks panna mõistma, et oled mingil viisil ohtu seadnud oma eetika ega ole sellega rahul – isegi, kui oled end selles veenda üritanud. „Päevasel ajal surume alla ja ignoreerime tundeid, mida me ei pea kas loogiliseks või tähtsaks,“ sõnab Barret, lisades, et meie unenäod ei erista selliseid asju. Nii õpid enda kohta, pöörates oma unenägudele tähelepanu.

6. Sul on süütu tõmme kellegi poole

„On väga võimalik näha seksuaalset unenägu kellestki, kellest oled veidi sisse võetud,“ sõnab Barret. Kui ärkas üles ja avastad, et see on tekitanud sulle liblikad kõhtu, juhtub tavaliselt üks kahest: sa kas jätkad selle suhtlusega päris elus või väldid seda inimest terve ülejäänud elu, sest see tundus sulle nagu päris petmine.

7. Tunned, et su seksuaalelu ei ole rahuldustpakkuv

Unenägudes petmine ei pruugi olla alati seotud seksiga, kuid seksi kvaliteet või selle puudumine võib olla põhjus, miks seda unes näeme. Loewenberg soovitab analüüsida erinevaid unenäoelemente – partner, positsioon, tunded, isegi asukoht. Need annavad vihjeid selle kohta, milles on asi. Võib olla tähendab afäär troopilises kuurordis seda, et ihkad seiklusi oma partneriga? Lihtne puhkusekoht võib imesid teha!