Foto: Erki Pärnaku
Inimesed
27. mai 2020, 06:00

Eduard Tomani teine noorus: „Mul on nüüd päris oma tütar – see on lausa üle mõistuse.“

«Ütleme nii, et mu elu on praegu nooruslik. Olen ju noor isa,» lausub sel nädalal 60. sünnipäeva tähistanud näitleja ja lavastaja Eduard Toman.

«Ütleme nii, et mu elu on praegu nooruslik. Olen ju noor isa,» lausub sel nädalal 60. sünnipäeva tähistanud näitleja ja lavastaja Eduard Toman.

«Tead, pole mingit sellist erilist tunnet,» vastab praegu Tallinna Vene kultuurikeskuse direktorina töötav Eduard küsimusele, mis tunde annab mehele teadmine, et on 60aastaseks saanud. «Ma pole kunagi mõelnud sellistele asjadele, et ah, ükskord tuleb selline aeg. Seda enam, et mul pole kuidagi võimalik vanaks saada. 2016. aasta augustis sündis minu elu esimene oma laps. Nii hilja! Ja tema annab mu elamisele hoopis teise tunde.»

Enam ei lootnudkiSündinud eestlaste peres Ukraina linnas Harkivis, viisid õpingud noore Eduardi Moskva kuulsasse Štšukini-nimelisse kõrgemasse teatrikooli. Sealt suunati ta 1983. aastal Eestisse. Tööd jagus hulgaliselt nii näitleja kui ka lavastajana – tema käe all on lavale seatud üle 30 näidendi ja rolli, kaasa arvatud teleseriaalides ja filmides. Ei jõua kokku lugedagi. Ja ega ole läbi ajaloo ka ükski Vene teatri kunstiline juht nii kaua ametis olnud kui Eduard – lausa 12 aastat.Vene teatrist leidis mees ka esimese abikaasa, teatrikunstniku Marianne Kuurme. Kakskümmend viis aastat kestnud armastuse jooksul Eduardil lihast last ei sündinudki – seega on nüüdne rõõm tuhandekordne.«Ilmselt küll,» nõustub ta, kui küsin, kas tütre Adriana ilmaletulek on ehk kõigist senistest elusündmustest tähtsaim. «Elasin ju tükk aega teadmises, et minuga nähtavasti Tomani perenimi lõpeb.»Tõsi, veel 2016. aasta detsembrini elas Eestis veel üks Toman. Eduardi ema, kes aga toona meie hulgast kõrges vanuses lahkus.«See oli huvitav, et samal aastal sündis maailma mu tütar ja ema lahkus siitilmast,» mõtiskleb Eduard. Arstide soovitusel hooldekodus elanud ema Asta-Maria jõudis siiski pojatütre ära näha. Mis sellest, et vaid mobiiltelefoni piltidelt.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99