Toomas Lepp kohtusFoto: Viljar Voog
Krimi
19. mai 2020, 14:55

Telemees Toomas Lepp jäi ka ringkonnakohtus puhtaks poisiks!

Tallinna Ringkonnakohus kinnitas teisipäevasel istungil madalamal kohtuastmel tehtud otsust, millega telemees ja endine Tallinna TV juht Toomas Lepp mõisteti õigeks linnatelevisiooni rahade ebaseaduslikus omastamises.

Lepp tootis juba enne Tallinna Televisiooni (TTV) tööle minemist kanalile saateid „Keskkonnanädal“ ja „Vaba mõtte klubi“. Kui mees määrati aga telekanali juhiks, otsustas TTV nõukogu, et enam pole sobilik Lepa firmale Videomeedia OÜ saadete tootmise eest maksta. Eelmainitud saadete valmistamiseks sõlmiti leping KVA Telecom nimelise ettevõttega. Viimane aga palkasid omakorda alltöövõtjaks ikka Videomeedia. Nii maksis telekanal aastatel 2013–2016 kokku 230 000 eurot. Kuna saadete tootmiskulud olid kõigest 30 000 eurot, siis sai Lepp koos KVA Telecomi töötajatega 2016. aastal süüdistuse TTV kukrust 200 000 euro riisumises. Maakohtus mõisteti kõik osalised aga õigeks ja seda peaasjalikult kahel põhjusel:

  • Esiteks oli KVA Telecomi vahelüliks tekkimisega täidetud ainus TTV seatud nõue, et saateid ei ostetaks enam sisse Videomeedialt. Et Lepp on protsessiga edaspidigi seotud, pidi olema telekanali juhtidele selge, sest temale kuulusid autoriõigused ja saadete tiitriteski oli mees produtsendina kirjas.
  • Teiseks: isegi kui TTV maksis saadete tootmise ees kaugelt liiga palju raha, olid arved ju tasutud. „Kuna arvetes kajastatud teenus oli osutatud, saated eetrisse läinud, ei saa nõustuda sellega, et arved olid esitatud võltsitult,“ selgitas kohtunik veebruaris esimeses astmes tehtud õigeksmõistvat otsust.

Otsuse kaebasid edasi nii prokuratuur kui ka TTV, kuid ringkonnakohus jättis selle muutmata. „Nii apellatsioonide väidete kui maakohtu otsuses sisalduva tõendite analüüsi pinnalt ei ole võimalik leida ühtegi argumenti õigeksmõistva kohtuotsuse aluseks olevate tõendite ümberhindamiseks ega õiguslike järelmite muutmiseks,“ märkis kohus.

Otsust on võimalik 30 päeva jooksul kaevata edasi riigikohtusse.