Foto: Erki Pärnaku
Eesti
19. mai 2020, 00:08

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas pommimehed püüdsid raha välja pressida

Sügaval öösel kell 2.42 helistas venekeelne noorepoolne mees Stockmanni kaubamaja turvajatele ja teatas: veerand tunni pärast plahvatab teil pomm. Oli reede, 19. mai 2000. Eridemineerijad sõitsid kohale, kuid kaubamajja sisse ei saanud – see oli valve all. Kell 3.07 helistas sama mees uuesti. Ähvardas jälle plahvatusega ja nõudis kahte miljonit krooni. Seekord otsisid eridemineerijad hoone läbi. Midagi kahtlast ei leitud.

Ometi kärgatas toidukaupade osakonnas kell 4.43 plahvatus, mis lõhkus ühe riiuli  ja vigastas teist. Järgmine plahvatus kõlas alkoholileti juures kell 10.54, juba siis, kui inimesi oli poes. Esiti kõneldi vaid ühest kergemini vigastatust, Leedu saatkonna naistöötajast. Samal päeval levis kuuldus väljapressijaist laiemalt. Juba lõuna ajal helistas keegi ja ütles, et pani Balti jaama pommi ning tahab samuti kaht miljonit. Pommi vaksalist ei leitud. 

Pommipanijad saadi kähku kätte. Kohtu alla läksid Nikolai ja Deniss, kes mõisteti süüdi lõhkeseadeldise valmistamises ning väljapressimises. Esimene sai Tallinna linnakohtus karistuseks seitse, teine kaheksa aastat vanglat. Neile abiks olnud endine Stockmanni turvatöötaja Maria pääses viieaastase tingimisi vangistusega. Karistuse said ka inimesed, kes olid aidanud lõhkeainet hankida.

Stockmanni esindajad kurtsid, et pärast plahvatusi langes nende käive viiendiku võrra.