Astrid Kirchherr 2001. aastal oma näituse "The Beatles ja kaasaegsed" avamisel. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
18. mai 2020, 09:58

Suri The Beatlesist esimese foto teinud Astrid Kirchherr

81 aasta vanuses on surnud saksa fotograaf Astrid Kirchherr, kelle varajased fotod The Beatlesist aitasid Liverpooli nelikul kuulsaks saada.

Kirchherr tegi The Beatlesist esimese foto 1960. aastal oma kodulinnas Hamburgis ning aitas kujundada nende visuaalset stiili, kirjutab BBC News. Mõjuka fotograafi surmast teatas biitlite ajaloolane Mark Lewisohn. Tema sõnul oli Astrid surnud eelmisel kolmapäeval Hamburgis lühikese haiguse tagajärjel. 20. mail saanuks fotograaf 82aastaseks. 

Kirchherr rääkis kunagi The Beatlesi biograafile Bob Spitzile, et kui ta inglise muusikuid esmakordselt oma kodulinna ööklubis esinemas nägi, oleks tema peas otsekui karussell tiirlema hakanud. "Nad nägid täiesti vapustavad välja. Kogu mu elu muutus paari minutiga. Ma ei tahtnud muud kui nende seltsis olla ja neid tundma õppida."

Astridil tekkis armulugu The Beatlesi toonase bassimängija Stuart Sutcliffe'iga. Nad kihlusid, kuid Stuart suri 1962. aasta aprillis ajuverejooksu tagajärjel vaid 21 aasta vanuses. Traagilisest armuloost ja Kirchherri rollist The Beatlesi karjääris räägib 1994. aasta mängufilm "Backbeat", kus Astridit mängis "Twin Peaksi" näitlejanna Sheryl Lee ja Stuartit Stephen Dorff.