Foto: Robin Roots
Üritused
17. mai 2020, 19:15

GALERII | Tuhanded koorilauljad andsid lauluväljakul eriolukorra lõppemise puhul Ivo Linnaga kontserdi

„Kui ma seal kõigiga koos laulsin, tekkis tohutu ühtekuuluvustunne. Inimesed ei olegi saanud ju kokku ja ei ole olnud võimalust koos laulda. Tore, et ikkagi interneti vahendusel on võimalik seda teha!“ kommenteerib dirigent Kristel Marand pühapäeva õhtul eriolukorra lõppemise puhul Tallinna Lauluväljakul kontserti, mis tõi laulukaare alla läbi virtuaalse lahenduse enam kui 2500 koorilauljat.

Koori juhatas Aarne Saluveer ning laulukaare all helises koorilauljate ja legendaarse Ivo Linna esituses „Isamaa ilu hoieldes“. „Kuna see lugu seostubki ainult Ivo Linnaga, siis ma ei saaks öelda, et see oli kuidagi teistmoodi, aga selles mõttes oli küll eriline, et see olukord on nii teistsugune. Inimesed ei olegi saanud ju kokku ja ei ole olnud võimalust laulda,“ kommenteerib Marand, kas Linnaga koos oli ka eriline tunne laulda.

Marandi sõnul oli ettevõtmine tore ka selle poolest, et see tõi koorilauljad taas kokku. „Väga tore oli just selles mõttes, et meil toimusid ka proovid ja lauljad said kõik virtuaalselt varem kokku. Kui alguses kahtlesin, et kas ikka võtan osa sellest tegevusest, kas on ikka mõtet. Proovides oli ka võimalik teisi inimesi näha video vahendusel, nägin seal tuttavaid inimesi, oma koorikaaslaseid, inimesi, kellega koos olen varem koos laulnud tegelikult terve üle maailma ja erinevatest Eesti paikadest. See oli kahtlemata väga meeliülendav ettevõtmine!“ rõõmustab ta. 

Pidades silmas kehtivaid reegleid, ühendusid esmakordselt koorilauljad üle Eesti kontserdiks virtuaalselt. Selleks paigaldati laulukaare alla spetsiaalne lahendus, millega ühendati Ivo Linna koos bändiga, Eestimaa kooride ja lauluväljakul autodes paikneva kontserdipublikuga. Koorilauljad „seisid“ laulukaare all tahvelarvutite kaudu. 

Marandi sõnul tehniliselt kõik sujus ning laul sai edukalt lauldud. „Väga tore oleks näha, kuidas see kõik tele-ekraanile jõudis, seda ma ju ise ei tea. Kurb, et meie lihtsalt laulsime oma laulu, aga eks me hiljem telekast saame vaadata, mis reaalselt toimus. Kihvt oli näha, kuidas kõik teised lauljad elasid kaasa ja nautisid laulmist!“ sõnab ta. 

Korraldajate sõnul on tegemist lahendusega, millesarnast pole varem Eestis tehtud ega tõenäoliselt tehta enam ka tulevikus. Idee autor ja algataja Lehari Kaustel ütles, et sellisel kujul on tegemist maailmas seni suurima virtuaalseid teid pidi sündinud kontserdiga.

„Me oleme viimaste kuude jooksul terve ühiskonnana pingutanud. Kõik meie eraelulised ja töised toimetamised on saanud tehtud. Pühapäeval lauluväljakul toimuv on üks eriline hetk, millega paneme meie digivõimekuse päriselt proovile ja vaatame, kas meil on võimalik tulla korraks kokku ja teha seda, mis on meile omane ehk laulda. See saab olema huvitav eksperiment, kus lauljad ühenduvad oma kodudest läbi telefoni ning esitavad laulukaare all laulu,“ rääkis Kaustel kontserdi ideest ja ütles, et hoolimata muutunud elukorraldusest, on Eesti insenerid võimelised looma nutikaid lahendusi ja neid kasutades siiski inimesi kokku tooma.