Stephen Fry Foto: AP/Scanpic
Inimesed
17. mai 2020, 13:00

Beethoveni muusika päästis Stephen Fry enesetapust

Aastaid vaimse tervise probleemidega maadelnud briti tippkoomik ja kirjanik Stephen Fry kinnitab, et Ludwig van Beethoveni muusika päästis ta enesetapust.

62aastane Fry pole oma hingeheitlusi salanud. Tal on diagnoositud bipolaarne häire ning ning ta on tunnistanud, et üritas kaheksa aastat tagasi Ugandas endalt elu võtta. Hiljutises podcast'is "The Art Of Change: Nothing Concrete, Stephen" kinnitas Fry, et Beethoveni muusikal on tervendav jõud "... kui seda kombineerida mõõdukusega alkoholi pruukimisel ja jalutamisega ja korraliku toitumisega ja teiste asjadega, mis peaksid inimese vaimset tervist turgutama".

"Üks mu toimetulekumooduseid on kümmelda muusikas, näiteks Beethoveni omas, ning mõelda enne mind siitilmast lahkunud inimestele, keda on sütitanud maanialeek ja keda on tantsitanud depressiooni jäised veed." 

Depressiivses faasis ei näe Fry elul vähimatki mõtet. Kuid paranedes märkab ta äkki elu maiku ja värvi. "Beethoven on ideaalne näide inimesest, kes toob selle värvi tagasi kiiremini kui peaaegu miski muu, ja see on märk."