Autokino Tartus Raadil ERMi parklasFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
15. mai 2020, 23:56

Eriolukorra lõppedes läheb korraga käima kolm autokino

GALERII | Nagu Ameerikas: Raadi lennuväljal alustas autokino

„“Keskpäevases praamis“ on ka autode paigutamine nagu autokinos ja Eesti kinoklassika väärib alati ekraanile tagasitoomist. Eks me katsume praegusel ajal natuke kergemat vaatamist pakkuda,“ põhjendab Tartu Elektriteatri projektijuht Mikel Salk, miks Tartu autokino avafilmiks valiti Kaljo Kiisa 1967. aastal valminud katastrooffilm.

„Katsume autod sättida nii, et teise auto katus vaadet segama ei jääks,“ ütleb Salk, et reede õhtul Eesti Rahva Muuseumi kaugemas otsas toimuvat vanale Raadi lennuväljale lubatakse esimestel nädalates filme vaatama 40 sõidukit. Kui nähtavus on hea ja kõik sujub, siis edaspidi võib platsi peale mahutada ka 50 masinat.

„Esmaspäeva õhtul panime kahe esimese seansi piletid müüki, teisipäeva õhtuks olid need müüdud,“ sõnab Salk, et rahvas ootab selliseid ettevõtmisi. „Pilet ühele autole maksab 20 eurot. Kui on üks pere, siis autos võib olla kuni viis inimest, aga kui on lihtsalt näiteks sõbrad, siis vastavalt reeglitele kaks.“

Ekraan on täispuhutav ja filmi heli tuleb autoraadiost. Selleks paneb Elektriteater Raadile oma väikese raadiojaama, mille sagedust näidatakse enne filmi algust ekraani pealt. Seega peab autos olemas töötav raadio. Nii ei sega kino ka lähedalasuvaid eluhooneid ja ka loodus jääb mürast puutumata.

Salk ei oska öelda, kui kaua nad autokinoga jätkavad, piiri seab põhjamaine valge öö. Kui praegu algab seanss pool tundi pärast päikeseloojangut ehk kell veerand üksteist õhtul, siis juunis saaks Salgu sõnul kinonäitamisega alustada alles veerand kaksteist.

Tallinnas alustab kaks autokino: Apollo näitab filme Tallinna lauluväljakul 250le autoseltskonnale, Topauto koos filmilevitajaga Bestfilm teeb sada autot mahutava kino Rocc Al Mare ostukeskuse parklasse.