Foto: Heiko Kruusi
Eesti
15. mai 2020, 00:16

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas salaõpetust jaganud munk seina müüriti

Linnaarhivaal Paul Johansen käis 1934. aastal kunagises Tallinna emalinnas Lübeckis arhiive uurimas ja tõi kaasa mõndagi huvitavat. Ajalehtede tähelepanu võitis munk Johann von Hilteni (tegelikult Johann Herwick Hiltenist) lugu.

„Seni oli tundmatu asjaolu, et Tallinnas asutas keegi munk nimega Johan v. Hilden müstilise salakooli, kus käisid õppimas muu seas ka üle poole Tallinna magistraadi (rae) liikmetest. Munka karistati selle kooli asutamise pärast väga karmilt: ta saadeti Saksamaale ja müüriti elusalt ühte kloostrisse,“ kirjutab näiteks Järva Teataja, aga selle uudise avaldas sõna-sõnalt veel mitu ajalehte.

Järva Teataja asetab Hilteni loo 1490. aasta katkuaega, mis aga ei pea paika. Nii palju kui teada, tuli Erfurtis filosoofiamagistriks õppinud ja frantsiskaani mungaks hakanud mees Tallinna 1464. aasta alul Riiast ja lahkus Tartusse 1471. Küll aga andis ta raehärra Herman Greve juures (praegu Pikk 29) peatudes tõesti õpetust enamikule Tallinna eliidist ja ühtlasi armus Greve kasutütresse Margaretesse. Olevat neiule koguni omaenda verega kirjutatud lõõmavaid läkitusi saatnud.

Vahest oli Hilten ka ülepea esimene Tallinna ahistaja, kelle peale raele kaevati. Margarete julges lähedaste toel seda teha ja andis oma sõnade kinnituseks kaasa kimbu munga armastuskirju.

Kuid raad oli Hilteni õpetuse mõju all. Kasu Margeretele sellest ei tõusnud.