Maria Branyas (paremal) on pärast paranemist taas jutukas.Foto: Video kuvatõmmis
Maailm
13. mai 2020, 12:36

ELUJÕULINE VANAPROUA: 113aastane hispaanlanna seljatas koroonaviiruse

Hispaania ametnike teatel taastus Covid-19 haigusest 113aastane Maria Branyas, keda peetakse riigi vanimaks kodanikuks, kirjutab BBC.

Maria Branyasel diagnoositi koroonaviirusega nakatumine pärast märtsis kehtestatud karantiini. Mitu nädalat isolatsioonis viibinud 113aastane naine ei andnud viirusele alla ning ta paranes – Branyasel tuvastati vaid kerged sümptomid. 

Teadaolevalt vanima hispaanlase tiitlit kandva naise paranemine tähendas seda, et ta elas üle 1918-19. aastatel Euroopat räsinud gripipandeemia, Hispaania kodusõja ning nüüd ka koroonaviiruse.

„Nüüd tervenenult on ta taas imeline, ta tahab rääkida, selgitada ja mõtiskleda – ta on jälle tema ise,“ kirjutas Maria Branyase tütar sotsiaalmeedias. Hispaania vanaprouast sai ka ilmselt eakaim inimene, kes on koroonaviiruse seljatanud.

1907. aastal Mehhikos sündinud Branyas kolis kaks aastat hiljem USAsse San Franciscosse. I maailmasõja ajal saabus ta koos isaga – kes oli hispaanlasest ajakirjanik – Katalooniasse. Branyas kasvatas üles kolm last ning tal on 11 lapselast. Viimastel aastakümnetel on ta elanud Oloti linnas hooldekodus. „Tema jaoks aastad nagu ei möödukski,“ imetleb naise hooldaja intervjuus Catalan Newsile. Oma raudse tervise saladuseks peab Maria tervislike eluviiside harrastamist.