Foto: Õhtuleht arhiiv
Eesti
12. mai 2020, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas riigikogu ministri põnevat seiklust arutas

„Rahvasaadikute meeli hoidis põnevil omaette tähtis ja huvitav küsimus: kes õieti kiskus üles Viljandi tütarlaste täienduskooli puud ja põõsad 10. mail? Kas pastor Jaan Lattik või välisminister Jaan Lattik või koguni vabariigi valitsus põllutööministriga eesotsas,“ kirjutab ministri seiklusest kooliakende ees Tartu väljaanne Nool.

Täienduskoolis juhtunu kohta tegi arupärimise riigikogulane Oskar Gustavson. Lattik (pildil) oli - mitte küll välisministrina, aga Viljandi pastorina – nõudnud põllutööministrilt oma kirikumõisa tarvis välja maatüki, mille maavalitsus juba varem koolile rendile andis. Sinna oli Tartust tellitud noori vilja- ja ilupuid ning marjapõõsaid ning need maha istutatud. Pastor saatis siis oma kutsari vedruäkke ning hulga naistega kohale ja käskis neil puud-põõsad üles kiskuda ning rüüstamisjäljed äkkega siledaks tõmmata. Ise passis eemal.

Koolijuhataja kutsus kohale konstaabli. Too tuli, märkas Lattikut ja tormas juhtunust komissarile ette kandma. Too olevat läinud hirmu täis, kui kuulis, et pastorist välisminister isiklikult käske jagas, ning tegi töölt sääred.

„Lugu on seda drastilisem, et just järgmisel päeval avas riigivanem Tallinnas pidulikult metsaistutamise nädala, nüüd aga õpilased ja õpetajad oma silmaga pealt nägema pidid, kuidas valitsuse koosseisu kuuluva isiku korraldusel pandi toime puukooli purustamine,“ kurtis Oskar Gustavson riigikogus.