Angelina Jolie koos emaga 2001. aastal. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
11. mai 2020, 11:38

Angelina Jolie: „Ema surm muutis mind.“

Angelina Jolie meenutas emadepäeval oma ema Marcheline Bertrandi, kes suri 2007. aastal 56 aasta vanuses munasarjavähki. "Jäin emast ilma kolmekümnendates eluaastates," kirjutas superstaar New York Timesis. "Tagasi vaadates näen, kui palju tema surm mind muutis."

Jolie sõnul ei tulnud ema surm ootamatult - ta on varem rääkinud, et Marcheline võitles vähiga kümme aastat. Ent ema lahkumine nihutas temas eneses paljutki paigast. "Ema armastusest ja soojast pehmest embusest ilma jäädes on tunne, nagu keegi rebiks sinult kaitsva teki."

Prantsuse päritolu näitlejanna Marcheline Bertrandi paljutõotav karjäär oli saanud tagasilöögi, kui ta Angelina isast, Hollywoodi tähest Jon Voightist lahku läks. Üksi jäänult pidi ta pühenduma oma lastele, Angelinale ja tema vanemale vennale Jamesile. "Isa kõrvalsuhe muutis ema elu. See hävitas tema unistuse pereelust. Kuid talle meeldis ikkagi väga ema olla." kinnitab Jolie. "Ema unistus näitlejana tegutseda hääbus, kui ta leidis end 26 aasta vanuses kasvatamas kaht last, samas kui tema kuulus eksmees ta elule pika varju heitis."

Pärast ema surma leidis Angelina video emast ühes lühifilmis. "Ta oli seal väga hea. Tema jaoks olnuks kõik võimalik."

2013. aastal teatas kuue lapse ema Jolie, et oli lasknud oma mõlemad rinnad eemaldada. Ta oli saanud teada, et kannab sama geenimutatsiooni, mis tõstab järsult rinna- ja munasarjavähki ning mis tappis tema ema. Hiljem lasi Jolie eemaldada ka rinnad. 

Angelina emaema Lois Bertrand suri munasarjavähki vaid 45aastasena poolteist aastat enne Angelina sündi. Sama haigus viis hauda 53aastase vana­vanaema Virginia Gouwensi. 2013. aastal, kaks nädalat pärast Angelina rinnaoperatsiooni, suri rinnavähki tema tädi, Marcheline’i noorem õde Debbie Martin. 

Rinnavähk tappis samuti Angelina nõo Francine’i ja vanatädi Stella.