President Kersti Kaljulaid ütleb, et tema laps on alati ta sõber.Foto: Martin Ahven
Inimesed
10. mai 2020, 12:19

President Kersti Kaljulaid: minu laps on alati olnud minu sõber! (2)

"Meie peres ei ole kunagi ühegi lapse koolitöid nendega koos tehtud." Nelja lapse ema ja kolme lapse vanaema Kersti Kaljulaid rääkis saates "Hommik Anuga", milline on elu presidendiametit pidava ema ja vanaemana.

President alustas intervjuud emadepäevaõnnitlusega kõikidele Eesti emadele ja vanaemadele. "Mul on nii hästi läinud, et ma saan seda soovida nii üles oma emale kui allapoole oma tütrele," ütleb Kaljulaid.

Et presidendi tütar lastega Lõuna-Eestis viibib, suur pere sel aastal emadepäeva puhul kokku ei tule. "See tundus kuidagi lihtsam kui olla kolme väikese lapsega Tallinnas, kus mänguväljakud on suletud," sõnab president. "Nii et kahjuks ma oma tütre peret täna ei näe, aga kindlasti mõtleme välja mõne võimaluse, kuidas minu emaga vabas õhus kohtuda."

Saate vahendusel jõuab Kersti Kaljulaidini lapselaste tehtud liivakoogi ja emadepäevakaardiga videotervitus Lõuna-Eestist. Kaljulaid ütleb, et pole tütart ja tema peret juba tükk aega näinud. "Liiga kaua!" 

Vanaemarollist rääkides arvab president, et on selles rollis suhteliselt kasutu. "Maike on viieaastane, ma olin Luksemburgis, kui ta oli pisikene. Remo on sündinud 22. veebruaril kolm aastat tagasi. Oli kiire periood, aga sel päeval ma teda siiski nägin. Ja kui Riko sündis, siis see uudis jõudis minuni Helsingi lennuväljal, kui ma olin istumas lennukisse, et sõita Tokyosse Jaapani keisri kroonimispidustustele," räägib kiire elutempoga harjunud president. "Aga siis oli seda tore kolleegidega tähistada."

Ajal, mil välisreise ei toimu, on president mõistnud, et tema kohalolu puudujääk pere kõrval on olnud tuntav. "Praeguseks on üle pika aja tunda, et ka minu kõige väiksem laps on saanud piisavalt ema tähelepanu."

Kaljulaidi pojad, 11aastane Kaspar ja 15aastane Georg, õpivad praegu, nagu teisedki õpilased, distantsõppel. "Meie peres ei ole kunagi ühegi lapse koolitöid nendega koos tehtud," ütleb Kersti Kaljulaid.

"See vestlus on alati maha peetud esimese klassi esimestel päevadel – see on nüüd sinu töö, sinu vastutus. Kui on tegemata, siis õpetaja ütleb, mis ta sellest arvab. Iga hinne on sinu oma, iga märkus on ka sinu oma."

Mõistagi küsivad vanemad, kuidas lastel koolitööde tegemisega läheb. "Mõnikord on kahtlane ka, kui sa tead, et tunni algusest on üsna vähe möödas ja juba ta keksib mööda tuba ja tal on asjad valmis," ütleb Kaljulaid. "Aga järele mõeldes – eks me ole kõik koolis vahepeal ka aknast välja vaadanud."

Kaljulaid ütleb ka, et pere on alati muusikatundide tänulik publik. "Üldklaveris on olnud väga toredaid lugusid, näiteks "Helmi" on suhteliselt populaarne. Aga ma tihtipeale ei teagi, mida mu laps mängib kooli jaoks, ja mida enda jaoks, sest tihtipeale ta võtab ka ise midagi ette."

Kolmkeelsete lastega kooselu juurde käivad ka lõbusad sõnaloomehetked. Kaljulaid ütleb, et tihtipeale on koduste uste taga kuulda võõrkeelset vestlust välismaa-sõpradega. 

Kuigi eriolukord on tuntavalt kasvatanud purgisuppide müüki, pole Kaljulaidi majapidamises neid kasutusele võetud. "On olnud täheldada mõningaid Mehhiko pajaroogi, aga see ei ole olnud minu ettevõtmine," ütleb Kersti Kaljulaid. "Ma olen saanud teha rohkem süüa, kui ma olen viimastel aastatel saanud," ütleb president, et seda tehes on ta aru saanud, et on kokkamisest isegi natuke puudust tundnud. 

Miks Kaljulaid eriolukorra ajal nõnda palju Kadrioru lossis viibib, aga mitte kodus? "Kui teha nii palju järjestikuseid koosolekuid, anda intervjuusid, suhelda riigipeadega, siis on lihtsam olla seal, kus saavad olla need, kes on vajalikud," selgitab president, et kõik käib siiski vastavalt nõuetele ja kohal käiakse võimalikult vähe.

Kas Kaljulaid plaanib kunagi memuaarideraamatu välja anda? "Mind huvitab tulevik," ütleb ta. "Ma ei ole see, kes korjab enesega kaasa minevikku," ütleb ta, et memuaare ei tule.

Kersti Kaljulaid, kes oma esimese lapse sünnitas 18aastaselt ja viimase kolmekümnendate lõpus, ütleb, et noorte jaoks on ka raske elu kerge. "Tollel ajal oli ülikoolis väga paljudel lapsi. Ülikooli ajal oli sul vähemasti ühikatuba ja soe vesi," räägib Kaljulaid, et seda, kuhu tudeng hiljem suunati ning millised tingimused seal lapse kasvatamiseks olid, polnud võimalik ette ennustada.

Millal on naise jaoks õige aeg emaks saada?  "Mis puudutab õiget aega, siis iga naise õige aeg on siis, kui see on tema aeg, ja seda teab tema ise."

Kuidas kasvatada häid, õnnelikke ja toredaid lapsi? "Minu laps on alati minu sõber olnud," ütleb Kersti Kaljulaid. "Minu laps pole kunagi olnud keegi, kelle eest ma võtan sellise kõrgema positsiooni, et nüüd ma ütlen sulle, kuidas asi käib, ja nii see peab käima." Selle asemel näeb Kaljulaid oma neljas lapses oma nelja kõige paremat sõpra. "Ma olen seda teinud sellest ajast, kui nad olid väga väikesed," ütleb president, et kasvatamisest kui sellisest ta rääkida ei oska.

Lapsed on Kaljulaidile õpetanud, et tegelikult oleks ta võinud nende teisel-kolmandal elupäeval öelda, milline on nende iseloom, sest täpselt sellisteks on nad kasvanud.