Jana, Siim-Sten ja Mia IsabelaFoto: Kerli Halliste
Inimesed
8. mai 2020, 19:54

„Naabrist parema” Jana ja Siim-Steni perre sünnib peagi teine tütar: ootan kõige rohkem hetke, millal Mia oma õega kohtub

“Teine rasedus on kindlasti olnud raskem,” tunnistab saates “Naabrist parem“ osalenud Jana Palm, kelle perre sünnib juunis pisitütar. “Ja eks vanust on ka juurde tulnud,” naerab ta. 

"Kui esimese raseduse ajal ma peaaegu ei märganudki, et olen rase, siis sel korral kimbutasid mind suur rauapuudus ja väga madal vererõhk, mille tõttu oli mingi periood minestustunne igapäevane," tõdeb naine. 

Terve pere on beebi sünnist elevil, eriti 3aastane Mia Isabela. “Ta iga päev räägib: “Minu õde, minu õe voodi, minu õe kummut.” Kõik asjad on tema õe omad,” naerab Jana. Naise sõnul elab Mia oma vanema õe rolli hoolsasti sisse. “Ta ütleb, et kui beebi hakkab nutma, peab luti suhu panema ja tema tahab ka beebiga aidata. Loeme Miaga ägedaid “Laura lugude“ raamatuid ja ta just ükspäev uuris, et kas tema saab ka osta kingituse ja tulla haiglasse beebit vaatama. Pidime talle seletama, et praegu kahjuks ei saa, koroonaviiruse tõttu.” Ka Jana ja Siim-Sten on ootusärevil. “Nüüd, kui on rohkem aega mõelda, saame aru, et beebi sünnib juba varsti.”

Jana räägib õhinal, et ootab kõige rohkem hetke, kui vanem tütar Mia Isabela oma pisiõega kohtub. “Ma näen, kui väga Mia väikest õde ootab ja usun, et selle hetke nägemine on väga armas,” heldib ema. 

Mia Isabela, kes ootab väga pisiõe sündi Foto: Kerli Halliste

“Mõtleme, kuidas saaks Miat edaspidi kõigesse kaasata, et ta ei tunneks ennast kõrvale jäetuna. Õnneks meeldib Miale kõiki tegevusi minuga koos harrastada: teeme süüa, koristame ja mängime. Eks ma pean teda ka pärast beebi sündi erinevatesse tegevustesse kaasama. Näiteks kui beebit magama paneme, saab Mia kaasa tulla. Soovin, et ta tunneks ennast osana sellest kõigest.”

Jana tõdeb, et nad ei ole Siimuga jõudnud uue ilmakodaniku tulekuks palju valmistuda. “Neljapäeval oli mul viimane tööpäev, pärast seda oleme kiiruga kõik tasa teinud, mis tegemata oli. Tuba küll valmis ei ole, aga panime mööbli kokku, tellisime riideid ja turvahälli,” selgitab ta.

Pärast teise lapse sündi kavatseb muidu tegus Jana aja maha võtta ning leida aega iseenda, pere ja beebi jaoks. “Suve ma kindlasti kavatsen nautida. Kolisime just eelmisel aastal mereäärsesse majja ja nüüd on täpselt mõnus aeg maha võtta ja nautida seda paradiisi. Ja nüüd kui on juba kaks last, tuleb eelkõige nende peale mõelda,” arvab naine. “Aga eks näis, ma ei ole väga rahuliku loomusega,” naerab ta. Ka emapuhkust kavatseb Jana vähemalt poolteist aastat nautida.

Tulevane ema ütleb, et uue ilmakodaniku nimi on täitsa välja valitud, aga seda avaldama veel ei kipu. “Võin öelda, et tuleb ka kaks nime nagu Mia Isabelal. Esimene nimi ongi Mia nimest inspireeritud ja üsna sarnane.“

Koroonakriis on mõjutanud veidi ka Jana lapseootusaega. “Tundub nii keeruline, et pead ühekorraga kõik asjad haiglasse kaasa võtma, sest öeldakse, et isegi pakke ei saa saata. Kui midagi peaks maha jääma, siis see jääb maha. Sünnitust ma vist otseselt ei karda. Ma lihtsalt loodan, et sellega läheb kõik hästi ja jaksan pärast lapse eest hoolitseda, sest praegu on olukord, kus peab lähedastest pikalt eemal olema ja inimesed ei saa meid haiglasse vaatama tulla.”