LAPSED TAAS TULLA EI SAA? Kuulge, helistage lastele, mis nad jamavad, las toovad lapselapsed appi, eks. Aias ja põllulapil toimetamine on hea viis õpetada noorematele põlvedele füüsilise töö tegemist.Foto: Vida Press
Eesti uudised
10. mai 2020, 13:07

Koroonakriis tõestab: loodus tühja kohta ei salli ja kui inimene veidigi tagasi tõmbub, hakkavad teised liigid kohe laiemalt levima

Teadlane koroonaviiruse üllatavast mõjust: „Praegune karantiin annab lootust, et loodus suudab inimeste tekitatud jama üsna kiiresti tagasi pöörata.“ (1)

„Praegu harjumuspärane heaolumudel saab lähiajal otsa,“ ütles ökoloog Mihkel Kangur 25. jaanuari Õhtulehes ilmunud usutluses. Kuigi Hiinast tulid juba siis ärevad teated ohtlikust viirusest, ei osanud toona keegi arvata, et loetud nädalad hiljem muudame päevapealt õppimis-, töötamis-, tarbimis-, reisimis- ja suhtlemisnorme. Nüüdseks ligi kaks kuud kestnud liikumis- ja ostlemispiirangud näitavad esiteks, et elu on võimalik ka vähem ringi sõites ja poes käies. Teiseks veendusime: kui anda loodusele pisemgi võimalus, hakkab ta kohe taastuma.

„Õhk on läinud nii palju puhtamaks, et Indias näevad inimesed üle aastakümnete lähedal asuvat Himaalaja mäestikku,“ illustreerib karantiini mõju Mihkel Kangur, Tallinna ülikooli vanemteadur ja jätkusuutliku arengu dotsent. Õhtulehe palvel peab ta väikese loengu, mida head koroonakriisiga kaasnenud piirangud on kõigest paari kuuga loodusele teinud ja kuidas siit edasi minna.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99