Estonian Voices tänaFoto: Stina Kase
Saund
7. mai 2020, 16:03

Estonian Voices tähistab 10. sünnipäeva virtuaalse kontserdiga

Kümme aastat tagasi 9. mail astus Estonia kontserdisaalis toimunud emadepäevakontserdil esmakordselt lavale ansambel Estonian Voices. Sel laupäeval tähistavad nad oma 10. juubelit, kuid eriolukorrale vastavalt ikka uutmoodi - virtuaalkontserdiga. 

Aastal 2010 oli ansamblis viis liiget - Kadri Voorand, Mirjam Dede, Mikk Dede, Ott Kartau ja Ott Kask - ja kõlas lugu „Eriline”. Estonian Voices sündis Jazzkaare ning Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 algatusel eriprojekti raames koostöös legendaarse vokaalansambli M-Pact'i solisti ja arranžeerija Britt Quentiniga.

„Estonian Voices on sündinud a capella armastuse rüppe ja on esimesest proovist peale kantud elevustundest inimäälte harmoonilise kooskõla vastu. See tunne pole kuhugi kadunud. Küll aga julgen väita, et need tuhanded koosveedetud tunnid on selle ansambli arengusse andnud märkimisväärse panuse,” meenutab Kadri Voorand, grupi loominguline liider ja enamasti ka vokaalseadete autor.

Estonian Voices aastal 2010 Foto: Toomas Volmer

Aastate jooksul on läbitud värvikas ja pikk tee koos mitmete suurepäraste artistidega, kellega koostöö on viinud rahvusvahelistele lavadele. Samuti on eksperimenteerimislembene Estonian Voices ka ise kasvanud ning toimunud on muudatusi nii koosseisus kui ka repertuaaris. 10 aastat hiljem astub lavale kuus säravat lauljat: Mikk Dede, Rasmus Erismaa, Maria Väli, Mirjam Dede, Aare Külama ja Kadri Voorand.

Eesti viimase aastakümne säravaima vokaalansambli kauaoodatud debüütalbum „Ole hea” pälvis Eesti muusikaauhindadel 2015. aasta parima jazzalbumi tiitli. 2016 aastal valiti Estonian Voices parimaks jazzansambliks. 2018. aasta sügisel ilmus vokaalkuuiku teine album „Taat läks lolliks", mis pälvis samuti Eesti muusikaauhindade aasta parima jazzalbumi tiitli.

Mitme auhinnaga pärjatud seksteti  muusika hõlmab jazzi, klassikalist muusikat ja folki. Repertuaar koosneb originaalloomingust rahvamuusikani, põimides vahele ka mõned pophitid.

„Aega endale tuleb võtta,” meenutab Kadri Voorandi sõnu Ott Kask, kollektiivi esimese esinemise üks lauljaid. „Kallid Estonian Voices liikmed ja vilistlased, palju õnne teile kümnenda juubeli puhul! Olge terved, hoidke oma lähedasi ja kasutage praegust loomingulist puhkust, et otsida muusikas tormi ja tuult, mis vormib eesti muusikailma ka järgmised kümme aastat.”

Praegusest olukorrast inspireerituna ilmus 20. aprillil 2020 lugu „Ma ootan Su ära”. 9. mai kontsert jõuab vaatajani platvormi Elisa Stage vahendusel.