Foto: @anneakikomeyers/Instagram
Inimesed
7. mai 2020, 11:43

Arvo Pärdi kingitus liigutas tippviiuldajat pisarateni: „Nutsin nagu titt!“

Ameerika viiuldaja Anne Akiko Meyers on esimese muusikuna maailmas salvestanud Arvo Pärdi "Eesti hällilaulu" uue seade, mille helilooja pühendas just talle. 2018. aastal Arvo Pärdi Keskuse avamisel esinenud Meyersi sõnul sai ta käsikirjalise noodi Pärdi käest jõulukingiks ning see liigutas teda määratult.

Meyers salvestas Jõhvi rahvaviisil "Kuss-kuss, kallike" põhineva kolmeminutilise teose koos oma lapsepõlvesõbrast pianisti Reiko Uchidaga tänavu jaanuaris. Salvestusega kaasneb kaunis animeeritud video. Meyers rääkis Austraalia väljaandele Limelight, et ta vaimustus Pärdi hingestatud muusikast juba 1990. aastail ning esitas toona koos orkestriga "Tabula rasat". Esmakordselt kohtus Meyers oma iidoliga 2015. aastal Leipzigis. "Oleksin nagu jumalaga kohtunud. Olin nii närvis ning mul oli plaanis esitada ja salvestada suurem osa tema viiulirepertuaarist." 

Pärt jagas viiuldajale ka juhtnööre. "Fratrese" avalõik oli Meyersi sõnul hullumeelsete tempotähistega, mille täitmine oleks tal äärepealt kõõlusepõletiku põhjustanud. "Kui olin oma maratoni lõpetanud, palus Arvo mul katkestada ja ütles: "Akiko, miks te nii kiiresti mängite?" Neelatasin ja vastasin: "Te ju ise kirjutasite nii! Ma püüdsin teie soove täita!"" Pärt vaadanud interpreeti imestades ja öelnud: "Palun mängige seda endale mugavas tempos, tempotähised on ainult tähised. Üldjuhised - aga mitte reeglid, mida järgida."" See oli Meyersi sõnul väärtuslik ja unustamatu õppetund.

Viiuldaja rääkis Austraalia väljaandele, et "Eesti hällilaulu" uue seade juured on tema 2018. aasta esinemises Arvo Pärdi Keskuse avamises. Muusik esitas seal John Corigliano pala "Lullaby for Natalie", mis on pühendanud Meyersi esiklapsele. "Arvole meeldis see hällilaul nii väga, et sellest hakkas idanema seeme. Olime ühel meelel, et viiulil kõlab peaaegu kõik paremini (raudselt!), aga kuna Pärdi hällilaul on algselt loodud häälele, üllatas ta mind selle uue seadega väga."

"Sain Eestist FedExi paki ja arvasin, et see on hiiglaslik jõulukaart. Olles selle lahti teinud, olin tükk aega täiesti sõnatu. Siis nutsin Pärdi käega kirjutatud noote nähes nagu titt." Kui eriline Meyersi jaoks selline pühendatud käsikiri on? "See lebab mu laual, nii et saan seda iga päev vaadata. See on mu Püha Graal."