Riina Solman.Foto: Robin Roots
Eesti uudised
6. mai 2020, 17:03

Aasta ema konkurss sai konkurendi! Kopsaka preemia tagab parteilojaalsus (3)

Lojaalsus parteile – nii sinna kuulumises kui ka selle ühe lipukirja järgimises ehk sündimuse suurendamises – tagab tänavu ühele emale muljet avaldava rahalise preemia. Traditsioonilisest aasta ema aunimetusest eristavad erakond Isamaa esimest korda välja antavat tiitlit kandideerimistingimused: aasta emal peab olema vähemalt neli last ja ta peab kuuluma just Isamaa erakonda. 

Eesti Naisliit on aasta ema tiitlit välja andnud juba 1998. aastast alates. Traditsiooniliselt antakse tiitel silmapaistvale Eesti emale välja emadepäeval Estonia kontserdisaalis. Sümboolse hõbesõle annab üle president.

Oma aasta ema tiitlid annavad välja ka maakonnad ja vallad. Nüüd on traditsiooniliste aunimetuste kõrvale kerkinud uus, poliitilise maiguga tiitel.

Iseenesest pole midagi imeks panna – perekesksus ja pereelu väärtustamine, rahvastikuarvu suurendamine ja sündimus on Isamaa jaoks olnud peamised märksõnad juba aastaid. Viimased aasta otsa on neid sõnumeid avalikkuse ette jõuliselt viinud rahvastikuminister Riina Solman.

Olgu öeldud, et selle ministrikoha ellukutsumine pärast kümneaastast vaheaega oligi just Isamaa üks soove koalitsiooniläbirääkimiste laua taga möödunud kevadel.

Tänavu annab Isamaa naisühendus just Solmani eestvedamisel esimest korda välja aasta ema tiitli.

„Isamaa jaoks on olnud alati olulisel kohal perede ja lastega perede väärtustamine, kuid aasta ema tiitlit sellisel kujul anname välja esimest korda. Emaks olemine on elutöö, seda eriti lasterikkas peres. Isamaa aasta ema auhind loodigi selleks, et seda elutööd vääriliselt esile tuua,“ ütles partei pressiesindaja Karl Sander Kase Õhtulehele.

Partei aasta ema tiitli saamiseks peab kandidaat olema ka erakonna liige. Lisaks peab kandidaat olema Eesti kodanik ja vähemalt nelja lapse ema. Naisliidu aasta emaks kandideerimisel piisab kahest lapsest.

Ka eristab parteilist aunimetust traditsioonilistest aasta ema tiitlist 10 000 euro suurune preemia.

Õhtuleht uuris, kas preemiaraha tuleb erakonna kassast või on selle isiklikult välja pannud mõni partei suurtoetajatest. „Preemiafond tuleb erakonna eelarvest,“ vastas Kase lakooniliselt. Erakonna eelarve aga moodustub riigieelarvest saadud toetusest ehk maksumaksja rahast, liikmemaksudest ja annetustest.

Naisliidu poolt juba pea veerandsada aastat välja antud aasta ema tiitliga preemiaraha ei kaasne. „Me oleme MTÜ ja riigilt raha ei saa. Tõsi, mõned korrad oleme saanud raha, et maksta Estonia üüri, mis on iga aastaga kallimaks läinud,“ ütles Naisliidu auesinaine Siiri Oviir.

„Me korjame MTÜs ise raha, nii kuidas võimalik,“ lisas Oviir. „Aga ega see kerge pole, me pole ju poliitiline partei.“

Küll aga pole naisliidul Oviiri sõnul konkureeriva tiitli vastu midagi. 

„Mida rohkem emadele tähelepanu pööratakse, seda toredam ju on!“  ütles Oviir. „Nii et kiidame emasid! Üks ema üle Eesti ongi liiga vähe.“

Tags: Siiri Oviir Foto: Teet Malsroos

Eriolukorra tõttu ei anta tänavu aasta ema tiitlit üle traditsiooniliselt Estonia kontserdisaalis. Selle asemel kuulutatakse aasta ema välja pühapäeval „Hommik Anuga“ saates. Isamaa erakond kuulutab enda aasta ema välja pühapäeva keskpäeval.