Veebikonstaabel Maarja PunakFoto: Alar Truu
Krimi
5. mai 2020, 19:38

Veebikonstaabel Maarja Punak selgitab: kuidas tunda ära pettur?

Veebikonstaabel Maarja Punak on tihti pidanud kokku puutuma inimestega, kes annavad teada enda või lähedase murest seoses välismaalasega suhtlemisega. Ta toob välja mõned faktid, mis aitavad pettureid paljastada.

1) Vestlus on kestnud kaua. Vahel on suheldud ligi aasta enne, kui jõutakse rahateemadeni. Enne seda jagatakse kauneid armastuskirju.

2) Wikipedias on sõduri, kindrali või popstaari kohta kanne. Kui sealt leitav inimene võtab läbi FB ühendust, on see enam kui kahtlane.

3) Inimene saadab kullerteenusega "hinnalise" paki, mille eest tuleb vastuvõtjal maksta tollitasu. (Esiteks on võltsitud kullerfirma teatist ning samuti välisriigi tolli kirja, milles nõutakse lisatasu maksmist.)

Mis puudutab eriolukorda, siis just seda kasutavad armupetuskeemide tegijad ära, sest kokkusaamised nii riikides sees kui nende üleselt on tehtud võimatuks. Seega soovivad inimesed suhelda veebis tavapärasest rohkem ja on avatumad ning see aeg on petturitele ideaalne võimalus tegutsemiseks. "Palun rääkige enda lähedastega, kes võivad taolistesse skeemidesse sattuda. Aidake neil õigel ajal pidurit tõmmata!" sõnab Punak sotsiaalmeedias.

"Loomulikult ei saa ma 100% kindlusega öelda, et kui Brad Pitt mulle Facebookis armastuskirja saadab, siis see on pettus. See oleks alusetu süüdistamine," selgitab Punak, et küll aga peab tekkima kahtlus, et kas see ikka on päriselt tema. "Ma ei hakka minema süvitsi teemasse, kuid tehnoloogia arengut arvestades ei ole ma valmis ka siis uskuma, et see on tema, kui tema moodi inimene minuga videovahendusel räägib."

Võimalik, et Maarja on liiga suur rahvusvaheliste veebisuhete skeptik või näinud liiga palju õnnestunud petuskeeme, tõenäoliselt veidi mõlemat. "Kui Brad Pitt mu südant siiski võita soovib, peab ta leidma selleks muu viisi. Olgu see siin selgituseks, miks mitte keegi politseist ei saa vastata kohe jaatavalt küsimusele, et kas see inimene on petis. Kui leidub juba paar märki, mis viitavad, et asi ei ole õige, tuleb sellele suhtlusele teha lõpp enne, kui see osutub nii vaimselt kui materiaalselt keeruliseks."