Mike Pompeo esitab hiinlaste arvates „absurdseid fakte ja väänatud teooriaid“.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
5. mai 2020, 16:35

LABORITEOORIA: USA välisminister süüdistab Hiinat viiruse kunstlikus loomises

Hiina riigimeedia süüdistas Mike Pompeod valetamises ja nimetas teda lausa „taandarenenuks“. USA välisminister teatas pühapäeval, et tema sõnul on „tohutult tõendeid“, mis viitavad sellele, et koroonaviirus pärineb Wuhani laborist.

Endine luure keskagentuuri (CIA) direktor Pompeo esitas avalduse Wuhani laborite kohta pühapäeval, vahendab BBC. „Pidage meeles, et Hiinal on kogu maailma nakatamisega oma ajalugu, samuti nõuetele mittevastavate laboritega,“ ütles USA välisminister. Vaid paar päeva varem oli president Trump samuti maininud, et koroonaviirus võis sündida Wuhani laboris.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) sõnul on sellised väited spekulatiivsed ning puuduvad konkreetsed andmed, mis viitaksid viiruse tekkele inimkäe läbi. Üldtunnustatud teaduslikud tõendid osutavad viiruse loomsele päritolule (koroonaviirusi kannavad nahkhiired, kuid need ei mõjuta neid endid). Ameeriklased pole oma tõendeid vastupidise kohta WHOga jaganud. Vandenõud viirusealge kohta kas siis hiinlaste või kellegi teise laborist on siiski väga levinud.

Hiina meedia juhtkirjad annavad sageli ülevaate valitsuse mõtteviisist, ent Pompeo kommentaaridele pole seni võimude ametlikku vastukaja laekunud. Esmaspäeval süüdistas Hiina kommunistliku partei soosingus olev tabloid The Global Times Pompeod „absurdsete teooriate ja väänatud faktide“ esitamises. Muuhulgas nimetati ameeriklast „taandarenenuks“.Teisipäeval rünnak jätkus. Väljaande sõnul teenivad USA välisministri valed kahte eesmärki. Esiteks loodab ta aidata Trumpil võita novembris toimuvad presidendivalimised ja teiseks vihkavat Pompeo sotsialistlikku Hiinat ning ei suuda väidetavalt aktsepteerida Hiina edulugu.

Kuigi juhtkirjas tunnistati, et Hiina reageerimisel haiguspuhangule oli alguses probleeme, oli „üldine esinemine piisavalt nutikas, et üles kaaluda puudused“. The Global Times polnud ainus ajaleht, mis USA välisministrit kritiseeris. Teised väljaanded väitsid, et Pompeol pole mingeid tõendeid ning USA poliitikutel on „nurjatud plaanid“.