Foto: MATI HIIS
Eesti
30. aprill 2020, 00:04

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas lõõmas Nõmme ajalooline turuhoone

Telefon helises häirekeskuses 2010. aastal 29. aprillil kell 23.36 ja erutunud mehehääl teatas: Nõmme turuhoone põleb lahtise leegiga. 

Tuletõrjekomando on napilt 200 meetri kaugusel, ometi jõudis ajalooline puidust turuhoone, kus pikki aastaid müüdi lihakaupa ning köögivilju, leekides põhjalikult hävida. Alles kella 5.32 ajal järgmisel hommikul võisid pritsumehed oma voolikud kokku kerida.

Turuhoone ehitati 1930. aastal Robert Natuse projekti järgi. Kultuuriväärtusliku puithoone renoveerimisega oli vaid pool aastat enne põlengut hakkama saadud ja see töö oli Tallinna aasta parimaks korda tehtud puitehitiseks tunnistatud. „Kogu Tallinna arhitektuuriajaloo ja muinsuskaitse aspektist on (täna) väga kurb sündmus ja päev,“ ütles muinsuskaitsja Boris Dubovik „Aktuaalsele kaamerale“. Mõni hoone detail suudeti küll päästa.

Politsei algatas uurimise, kuid eksperdid ei suutnudki selgitada, kas hoone pisteti põlema või tekkis mõnes seadmes elektrilühis. Üsna kähku põlengupaika jõudnud toonane Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra oletas esiti küll, et tuli võis alata teiselt korruselt, kus asus väike kohvik, kuid mingit kindlust selle kohta ei saadud.

Turg avati järgmisel päeval uuesti, hoone varemeid asuti kibekiiresti koristama ning veel samal sügisel, 27. novembril, avati turuhoone taas võimalikult tulekindlalt, aga originaalilähedaselt renoveerituna.