Inimesed
27. aprill 2007, 14:04

Martin Helme: "Oleks pronkssõdur ära viidud aasta eest, poleks viiendal kolonnil õnnestunud nii hästi organiseeruda." (40)

SLÕhtulehe lugejate küsimustele vastas praeguses pinevas pronkssõdurimöllus ja 9. mai eelõhtul, tuntud rahvuslane Martin Helme.

Mees, kes tuntud kui eurovastane, rahvuslane ja perekondlike väärtuste hoidja, on oma sirgjoonelise käitumise ja kartmatusega paljudes uimasemavõitu rahvuskaaslastes hämmingut ning aukartust tekitanud.

Martini arvamuslugusid saad lugeda siit.

 

1. Kas käisite ka ise eile Pronkssõduri juures? Ja kuidas kommenteerite tänaöiseid sündmusi?

Viimase ööpäeva jooksul pole ma seal käinud, varem muidugi mitu korda erinevate aktsioonide raames. Tuleb tunnistada, et eile hommikul, kui Tõnismäe haljasala kinni pandi paistis olukord tõesti olevat kenasti võimude kontrolli all ja kuni õhtuste pogrommideni võis võimude tegevusega rahul olla. Just seda me oma valitsuselt ootame ju - et ta täidaks endale valimistel võetud lubadused ja hoolitseks eelkõige põlisrahva õiglustunde eest.
Paraku kaotas politsei öösel olukorra üle kontrolli ja see on andestamatu. Ei suudetud adekvaatselt reageerida vandaalitsmistele, lasti venelastel rüüstata ja sigatseda. Selle asemel, et valvata kodanike ärisid ja kaitsta nende turvalisust valvati pronkskuju.
Ära oleks pidanud hoidma suuremat kahju ja iga terve mõistusega inimene saab ju aru, et venelased ei oleks läinud pronkssõdurit puruks peksma ja rüüstama. Isegi kui oleks, lasku käia.

2. Enamusele eestlastest meenub seoses selle monumendiga Siber, küüditamine, iseseisvuse kaotamine jne. palju ebameeldivat. Lisaks vehitakse aastaid Tallinna kesklinnas 9. mail vene lippudega ja juuakse ilma politsei erilise segamiseta.
Kas enne selle monumendi likvideerimist oli õige tekitada pingeid (Rebase esinemine, okastraadist pärg, kaevamised vahetult enne 9. maid jne.) ja anda vene propagandamasinale võimalus meid lääne silmis mustata, äärmuslastele aega vastuaktsioonide ettevalmistamiseks, või oleks olnud õigem muul ajal asi vaikselt, salaja ja kiirelt ära teha?

Head inimesed, tehke endale selgeks üks lihtne asi: pingeid tekitavad siin ainult venelased, täpsmalt vene marurahvuslased. Pronkssõdur on Eesti ühiskonna lakmustest ja katalüsaator, kui seda poleks, oleks venelased leidnud mõne muu lipu mille ümber koondada. Kusjuures täna öised sündmused näitasid ju selgelt, keda-mida see kuju esindab. samad rüüstajad, maradöörid, vandaalid, võõra vara anastajad, kes siia saabusid 1944. aastal ja kelle auks kuju on püstitatud, nende hingekaaslased asusid siis eile oma puuslikku nö öelda kaitsma.
Loomulikult oleks tulnud kuju - tegelikult kõik Vene okupatsiooni auks püstitatud kujud - Tõnismäelt ammu ära viia. Viimane aeg selleks oli eelmise aasta mais puhkenud konflikti järel. See mida me täna öösel nägime oli aasta otsa kestnud organiseerumise ja korraldustöö tulemus.
Mida sa teed, kui sa tahad tõestada, et Eestis riigivõim ei toimi ja valitsus ei kontrolli olukorda? Sa kogud kokku noored vihased inimesed ja lased neil ühendada meeldiva kasulikuga - vene jõugud liikusid mööda linna, röövisid kauplusi ja baare, pöörasid autosid pea peale ja tegid kõike seda, mida me ikka telekast oleme harjunud nägema, karjudes samal ajal "Rossija, Rossija". Oleks pronkssõdur ära viidud aasta eest, poleks viiendal kolonnil õnnestunud nii hästi organiseeruda.

3. Kas Eesti kui riik võidab või kaotab Aljoša teisaldamisest (rahvusvahelisel areenil)? Kas meile hakatakse nüüd näpuga näitama, et "fašistid" või saab meie sirgeselgus kiitva hinnnagu?

Tegelikult peaks neid sinna lausa vägisi saatma. Eesti riik võidab, kui eestlased usuvad, et see riik hoolib nende arvamusest ja täidab nende soove. Pronkssõduri ära viimine oli ainuõige lahendus, ainult seda oleks tulnud teha ammu-ammu. Mis puutub fašismi, siis vene propagandat ei saa muidugi alahinnata, kuid me peame vastama sellele häbenematult ja südikalt oma tõe selgitamisega. Tõde ja õigus on ju lõpuks meie poolel.

4. Kas Venemaa ähvardused katkestada diplomaatilised suhted Eestiga omavad kaalu? Millised on Eesti-Vene suhted 10 aasta pärast?

Venemaa võiks meiega dip suhted katkestada, nad teeks end rahvusvahelisel areenil lolliks. ainult tegu on tüüpilise bütsantsliku bluffi ja veneliku ärplemisega. Nad ei tee seda, sest siis peaks nad Eestist ära viima selle hordi end diplomaatideks nimetavaid luurajaid, kes on praeguse konflikti ja rahutuste põhiorganiseerijad. Miks nad peaks endale ise kahju tegema?
Sama kehtib ka ähvarduste kohta katkestada transiit. Eesti-Vene suhetega on selline lugu, et minu meelest peaks me valmistuma kõige halvemaks. mäletate, meid on ju kõrgel tasemel isegi sõjaga ähvardatud. Mu meelest peaks me selle võimalusega arvestama, eriti just selles võtmes, et kui me oleme rünnakuks valmis, siis tegelikku rünnakut suure tõenäosusega ei tule. Kui me üritame aga pidevalt otsekonfliktist hoiduda, siis see on lihtsalt üks viis alla anda ja leppida vene ülemvõimuga Eesti ja eestlaste üle.
 

5. Mis sa arvad plaanist, et Tõnismäe kujundataks II MS memoriaaliks, kus mälestataks ja leinataks mõlemal poolel langenuid? Et punaarmeelasele lisada saksa mundris ees ja ka soomepoiste auks soome mundris mees. Ja muidugi ka mundrita metsavenna välimusega mees. See oleks ju olnud kõige kultuursem?

See idee ei toimi. Eesti Rahvuslik Liikumine on kaks korda (veebruaris ja märtsis) üritanud Tõnismäel leinata punaterrori ohvreid. Tuli välja, et see pole võimalik. Minu meelest peaks nüüd sinna püstitama Eesti vabadussamba, kus avaldatakse austust ja tunnustust nii vabadussõjas sõdinud meestele kui II MS venelaste kui vallutajate vastu sõdinutele, loomulikult ka soomepoistele ja metsavendadele.

6. Mis arvad asjast, et Ansip tagasi ei astu? Leian, et ta ei peaks valitsust juhtima.

Ma arvan, et praegu on see hetk, kui eestlased peaks oma valitsust toetama. Eestlased peavad kokku hoidma. Peaasi, et valitsus närve ei kaota ja lepitust ei hakka otsima.
Minu soov oleks tegelikult näha rohkem ja resoluutsemat jõudu vene märatsejate vastu. Ma loodan, et kõik kaitseliidus olevad mehed on valmis ka ilma käsuta ja vajadusel isegi keelust hoolimata omaalgatuslikult viiendat kolonni maha suruma hakkama. Valitsus vajab seda toetust, isegi kui ta seda ei taha. Ansipist ma suurt lugu ei pea, aga praegu on ta ikkagi oma sõna pidanud ja see pole küll asi, mille eest poliitik peaks tagasi astuma.

7. Ma tean seda, et politsei on suured jõud pannud Tallinn-Narva maanteele, ning suurem osa teise riigi kodanike saadetakse tagasi, et Tallinna nad ei jõuaks. Mis sa arvad sellest?

Sellised kuulujutud liiguvad ja selge on, et eestlased on praegu Virumaal veel sandimas olukorras, kui Tallinnas. Ma olen nii Ida- kui Lääne- Virumaal töötanud, seal on kõige eestimeelsemad eestlased keda ma tean, aga nad elavad sisuliselt pidevas piiramisolukorras. Ühel hetkel tuleb ka Virumaal eesti ülemvõim maksma panna. Võib arvata, et kui pogrommitajad Tallinnast välja surutakse, viivad nad rahutused üle Virumaale, omadele lähemale.

8. Kas sinu käitumine Tõnismäel on olnud alati poliitiliselt korrektne? Kas kahetsed ka midagi, mis tehtud või öeldud? Kas oled alati käitunud Eestimaa huvides?

Minu käitumine ei peagi olema poliitiliselt korrektne, poliitiline korrektsus on koodsõna vasakpoolse maailmavaate pealesurumiseks, kuulutades mõned teemad - näiteks patriotism või homovastasus - hea maitse piiridest välja jäävaks. Inimesed ei tohiks kunagi leppida sellega, sisuliselt on tegu peale surutava enesetsensuuriga.
Loomulikult olen ma alati käitunud Eesti parimates huvides, ma olen alati käitunud oma südametunnistuse ja kodanikukohuse järgi. See ei pruugi paljudele tuulenuusutajatele, kokkuleplastele, neile, kelle meelest on parem kiibitseda peremehe laualt purukesi, mitte olla ise peremees koos kõige sellest tuleneva vastutuse ja koormaga.
Ma arvan, et Eestis on aeg otsustavalt möödas üritada heaga ja järeleandmistega rahu saada. Rahu saab nüüd ainult selle järel, kui vene märatsejatele on nii kõvasti laiatatud, et nad tõesti enam ei taha. Nüüd aitab ainult jõud.

9. Kuidas euroliitu mittekuuluv Eesti (mille eest sa võitlesid) oleks suutnud Venemaa vaenutegevusele paremini vastu seista? Kas ja kuidas peaks eesti vene propagandarünnakutele vastama?

Mäletate meie praeguse presidendi, tollase esieurolauliku THI (Toomas Hendrik Ilves - D.K.) juttu referendumi eel, et liitu saades ei saa Venemaa meile enam pähe istuda, sest siis pole enam olemas Eesti-Vene suhteid, on Euroopa-Vene suhted. Ei tea, kas Ilves oli rumal või valetas, kumbki tegevus pole poliitikule kohane, aga juba siis oli selge, et see on ilus muinasjutt. Euroopa Liit on korduvalt tõestanud, et vastuolude korral Eesti ja Venemaa vahel jätab ta meid kas omal jõul hakkama saama või mis ka tavaline, istub meile pähe, et me teeks Moskvale järeleandmisis.
Kui me liitu ei kuuluks, poleks Berliinil või Pariisil meile võimalik "Euroopa solidaarsuse" huvides Kremli soovitusi peale suruda. Nüüd on. Me oleme vihma käest räästa alla saanud.

10. Kuidas peaksid Eestlased end Vene Föderatsiooni eest kindlustama, arvestades nende lubadusi poliitilised ja majanduslikud suhted Eestiga katkestada?

Eestil on ainult üks viis end Venemaa eest kindlustada - jätkata oma riigikaitse tugevdamist. Ükski muu argument Moskvat ei kõiguta. Eriti selgeks sai see hiljutise Vene-Gruusia konflikti puhul, kus venelased lasid Abhaasiast korraldada rünnakuid Gruusia vastu. Sellega testiti, mis reaktsioon on. Tbilisi ei hoidnud end vaos ja vastas rünnakutele jõuga ning Venemaa tõmbus tagasi.

11. Kas Klenski ja Lebedevi suguseid inimesi ei oleks võimalik Eestist välja saata või kodakondsus ära võtta (kui neil see üldse on), sest tegemist on ju selgelt eesti riigile vastutöötavate isikutega! Palun kommentaari!

Klenski ja Lebedev on ninamehed, kes peaks olema ammu kas aresti all või riigist välja saadetud. Vastavad võimalused selleks annab nii Eesti seadus kui rahvusvaheline õigus.
Kõige õigem taktika praegu olekski süstemaatiliselt asuda riigist välja saatma neid ässitajaid, kes siin vaenu õhutavad. Kui neid on kümneid, siis tuleb välja saata kümneid, kui neid on sadu, siis sadu, kui tuhandeid, siis tuhandeid. Niipalju kui vaja. See kehtib ka noorte kohta.
See, et keegi on Eestis sündinud, et muuda ära asjaolu, et tema päritolumaa on Venemaa. Kui neile ikka Eesti ja eestlased ei meeldi, siis mingu aga tagasi sinna, kui hing puhkab (vene väljend - D.K.), nagu öeldakse.

12. Esmalt tunnustus julguse eest ise olla, küsimata kasust ja populaarsusest. Samas küsimus: kas meie politsei toimis õigesti, takistades öösel eesti rahvuslasi kohtumast märatsejatega?

Seni, kuni politsei saab marodööridega ise hakkama, pole inimestel vaja kaklema minna. Paraku, eile öösel ei saanud ja ma kardan, et selline olukord kordub taas. Kui eilne öö midagi kinnitas, siis seda, et eestlased peavad olema valmis omakaitseks. Seda asja tuleb organiseerima hakata. Politsei ei jõua kõikjale ja mina isiklikult ei taha olla enam olukorras, kus märatsev jõuk on 50 sammu kaugusel ja hädaabi numbrile helistades teatakse: võtame teadmiseks, aga kõikjale ei jõua. Eilne öö näitas, et eestlased peavad end relvastama. See on vajalik nii enesekaitse kui riigikaitse seisukohalt.

13. Kas sul endal relv on? Kui jah, siis milline?

Jah, mul on kolm püstolit. Kavatsen oma arsenali lähiajal täiendada.

14. Miks Eestis rahvuslased omavahel koostööd ei tee? On mitmeid üksiküritajaid ja erinevaid parteisid/liikumisi. Ma ei saa aru, miks on Eesti Iseseisvuspartei ja samas Eesti Rahvuslik Liikumine. Kas ikka vana viga, et kõik tahavad ise olla juhid, viies nii lonkama ühtsusest tuleva tugevuse?

Eesti rahvuslased (organisatsioonide näol) kipuvad olema killustatud, sest nad on hirmsad puristid. Kõik peab olema millimeetri pealt nii, nagu mina arvan, teistmoodi enam ei saa, siis oled juba reetur. Eks oma töö teevad ka vaenulikud jõud, kes on neisse organisatsioonidesse infiltreerunud ja tüli külvavad.

15. Rahvuslase ja inimesena sa meeldid mulle. Arvasin, et oled tüüpiline eesti "marurahvuslane" kelle meelest rahvuslus tähendab lihtsalt kõige punase vihkamist. Mida sa ise arvad, kas Tõnismäel toimuvat saab fašismiks nimetada? Ja mida arvad neist eestlastest, kes hoolimata oma rahvustundest pole headest tavadest midagi kuulnud ning sõimavad venelasi tibladeks ja pronkssõdurit pronksvärdjaks vms?

"Tibla" on sõna, millel konkreetne tähendus. Loomulikult halvustav tähendus, aga see ei käi ju kõigi venelaste kohta. Selle sõnaga märgime me impeeriumimeelseid sovjetimentaliteediga okupante ja nende vaimseid järglasi. Kas halva tooniga nähtust saabki viisaka sõnaga kirjeldada? Kui saabki, milleks?

16. Elame vist siiski vabas riigis, vabade inimestena. Miks oleme nii sallimatud teisitimõtlemise vastu. Inimestel peaks olema vabadus kummardada enda jumalaid ja puuslikke. Kas tõesti võtame sama- moodi kui Venemaal mälestusmärke maha?

Inimestel loomulikult peab olema südametunnistusvabadus. Kui puuslike all peetakse silmas pronksmeest, siis sellega on aga niisugune lugu, et eestlastele on ta solvav ja alandav ning kui keegi leiab, et ta kohe kuidagi ilma ei saa, siis mingu ja kummardagu seda Peterburis või Krasnodaris. Seal olevad punasambad ei häiri ju ühtegi eestlast. Mind küll mitte. Sallivus ei tähenda oma õiguste maha salgamist.

17. Kas loodate oma tegudega maailma parandada?

Jah, loodan. Ja loodan ka iga päev ennast parandada, sest annan suurepäraselt endale aru, et täiuslikke inimesi pole ning arenguruumi on alati.

18. Kui suur on tõenäosus, et läheb suuremateks rahutuseks kui praegu? Ja mida peaks tegema, et seda ära hoida?

Rahutused on juba käes. Nad ei lõpe enne, kui mässajad resoluutse jõuga maha surutakse, juhid vangi pannakse või riigist välja saadetakse. Ma kardan väga, et 9. mail läheb veel suuremaks jamaks, aga võib-olla juba enne seda. Sama ma arvan, et me ei peaks iga hinna eest konflikti üritama vältida. Vastupidi, minu meelest näitas eilne öö, et rahustamis poliitika ja venituspoliitika teeb asju hullemaks.

19. 
Milles peitub Iseseisvuspartei ebapopulaarsus, et ei suudetud saada isegi ühte kohta Riigikokku?

Iseseisvusparteis on paraku koos inimesed, keda ei huvita mitte reaalsete muutuste saavutamine ühiskonnas ehk siis päris poliitika tegemine, vaid moraalne edvistamine. Nende lähenemine on, et tahaks lennata, aga võimalikult madalalt. Lisaks on neil väga nõrk liider.

20. Mida arvad ohust, et EL kehtestab viisavabaduse Venemaaga ja võtab viisade ja kodakondsuse üle otsustamise liiduvabariikide kompetentsist EL kompetentsi?

Selle eest hoiatasime me juba enne EL-iga liitumist, siis naerdi meid välja ja öeldi, et midagi taolist pole ja ei tule. Ning kui selgus, et ikkagi on, siis "me saame ju veto panna". Eesti ei ole kunagi pannud ja ei pane ka tulevikus euroliidus ühtegi vetot, ärge lollitage inimesi. ainuüksi sellest arengust piisaks, et EL-ist kiiremas korras välja astuda.

21. Miks ei kaasatud võimalikke rahutusi ette teades meie kaitseliitlasi ja sõjaväelasi. Meil on ju suured kogemused Erna retkedelt? Nad oleks pidanud kuskil lähipiirkonnas olema valmis abi osutama politseile.

See on hea küsimus. Minu meelest oleks praegu põhjendatud eriolukorra ja komandanditunni kehtestamine, ootan ise oma KL (kaitseliidu - D.K.) staabist mingit teadet, aga täielik vaikus. Varem või hiljem tuleb ilmselt ise omal algatusel kaitseliitlastel kogunema hakata. Lõpuks on see 10 000 eestimeelset meest, kes on relvastatud.

22. Millised on sinu suhted homodega? Oled ju varem esinenud ebatolerantsete avaldustega. Martin, sa väärtustad pererahu.. kas kaks koos elavat meest või naist ei olegi siis sinu silmis perekond?

Minul pole erilisi isiklikke suhteid homodega, tean paari üksikut inimest, kes sellise kalduvusega on. Püüdke endale selgeks teha, et ma olen vastu homoabieludele ja nende lapsendamisõigusele ja muudele erikohtlemise tingimustele, kuid mul pole isiklikku vimma või kiusu nende vastu.
Ma ei too oma poliitilist hoiakut konkreetsete inimeste tasemele. Mu meelest on see väga salliv. Kahjuks ei ole homoaktivistid sama sallivad, tuntud homoõiguslane Lisette Kampus näieteks soovis ühes internetifoorumis mu lastele isiklikult halba minu seisukohtade eest. Taolised alatud ja väiklased ründed on minu meelest tunnistus, et neil tegelikke argumente pole.
Homoteema on kultuurisõja üks rindelõik, kus vastamisis on traditsioonilisi väärtusi hindavad inimesed ja teisel poole progressivistid-liberaalid, kes tahavad kehtestada mingit oma utoopia ühiskonda. Sel rindelõigul on minu meelest Eestis kaevikusõja olukord ja see tähendab, et homoabielusid niipea ei tule. Ja sorry, mees-mees või naine-naine või mõni polügaamne kooslus tõesti ei ole minu silmis perekond.

23. Mitu last sul juba on? Ülikooli oled jõudnud ära lõpetada?

Mul on 3 last. Lõpetasin täpselt neli aastat pärast sisseastumist, aastal 2000, Tartu Ülikooli ajaloo osakonna.

24. 
Kuuldavasti sa ei tööta enam Delfis, kas kuskilt tuli parem tööpakkumine või hakkad vabakutseliseks ajakirjanikuks? Kas sa kunagi Delfi'sse tagasi ka lähed?

Delfist tulin ära, sest hakkasin oma kohvikut pidama. Tahtsin proovida kätt ettevõtluses. Idee kohaselt peaks see ka rohkem sisse tooma, aga praegu on asi nii värske, et ei oska veel öelda.
Vabakutselise ajakirjanikuna jätkan ma selles mõttes, et kirjutan kord nädalas oma kolumni Terve Mõistuse Sündikaadis. Sõnaga/sulega töötamine mulle tegelikult meeldib ja ühel või teisel moel ilmselt teen seda tulevikuski.

25. Millega oma vaba aega sisustad?

Vaba aega sisustab peamiselt oma naise ja lastega koos olles. Seda aega on alati liiga vähe. Aga mul on muidki aktiviteete: olen kaitseliidus, konservatiivide klubis, Eesti Rahvuslikus Liikumises jne. Igav ei ole kunagi.

26. Kas Eesti riik peaks pakkuma venekeelset kõrgharidust?

Ei peaks, venekeelse kõrgharidusega tegelegu Vene riik.

27. Kuidas suhtud eutanaasiasse?

Eitavalt, nii nagu Abortigi. Elu ja surma küsimusi ei saa otsustada utilitaarselt, et elu säästame siis, kui on mingitest parameetritest lähtuvalt kasulik, lõpetame siis, kui kahjulik. Meil pole seda õigust ja see tee viib lõppkokkuvõttes väga julma ning ebaõiglase ühiskonnani.

28. Mis on sinu ilu ja värske jume saladus :)) ?

See, et mu ema poolt suguvõsas on 18. sajandist tilk Türgi verd?